Keresés

2019. május 15., szerda

Vendégünk volt Viskolcz Noémi

A Nyitott Napok 2019 tavaszi szemeszterének utolsó előadója, Viskolcz Noémi, a Miskolci Egyetem Történettudományi Intézetének igazgatója volt. Pulszky Ferenc könyvtára című előadásában elmondta, hogy Pulszky Ferenc (1814–1897) életét meghatározták a könyvek. Rengeteget olvasott és rengeteget írt, több mint két tucat könyve jelent meg magyarul, németül és angolul. Az első olvasmányokat német nyelven a szülei és az eperjesi kollégium könyvtára kínálta neki, majd a kollégium önképző körében már magyarul is olvasott. A 16 éves fiú ízlését azonban leginkább az eperjesi házukba költöző nagybácsi, Fejérváry Gábor formálta. Az 1830-as évektől intenzív közös könyvgyűjtés folyt, amely nemcsak a legkülönfélébb műtárgyakra vonatkozó ismeretek bővítését szolgálta, hanem kiterjedt irodalomra, történelemre, politikára és nyelvekre is.
Az 1849 után londoni emigrációban élő Pulszky 1851-ben megörökölte a nagybátyja vagyonát. A műgyűjtemény és a könyvek megérkeztek Angliába, és később, a család Itáliába költözésekor sem hiányoztak. Pulszky az emigráció idején főként a szabadságharcra vonatkozó történeti művekkel és a keleti nyelvek elsajátításához szükséges nyelv- és irodalmi könyvekkel gyarapította az állományt. Amikor 1866 végén amnesztiát nyert és visszatért Magyarországra, a könyvtár egy részét a Magyar Tudományos Akadémiának ajándékozta. A kb. 1200 kötet három nagy témakörbe tartozott: 1. szanszkrit nyelv és irodalom, 2. archeológia, 3. történelem-politika, de ezek mellett még incunabulumok, régi magyar nyomtatványok és kéziratok is voltak. Pulszky kérésére a régészeti könyveket 1875-ben a Magyar Nemzeti Múzeumba szállították át, mert feltételezte, hogy ott többen fogják olvasni és használni. Bár az Akadémia 1914-ben igényt támasztott az anyagra, csak részben sikerült visszaszereznie.
A ma is az MTA Könyvtárában lévő kötetek között számos különlegesség található, így például a Description l’Egypte monumentális sorozat első kiadása. Pulszky 1867 után is vásárolt és gyűjtött könyveket, amelyeket a Magyar Nemzeti Múzeum élére kerülve múzeumi lakásában tartott. Ezeket gyermekei és unokái örökölték meg 1897-ben bekövetkezett halálakor.

Fényképek az eseményről (A fotókat Ágai Ágnes készítette.)
Az eseménysorozat honlapja
Beszámolók és képek a Nyitott Napok korábbi előadásairól blogunkban

Nincsenek megjegyzések: