Keresés

2020. november 2., hétfő

Szakmai együttműködés a Forum Hungaricummal

Szakmai együttműködési megállapodást írt alá 2020 októberében Lovas Lajos, a Forum Hungaricum Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, valamint Kiszl Péter, az ELTE BTK Könyvtár- és Információtudományi Intézetének (KITI) igazgatója. A dokumentumot ellátta kézjegyével Sonkoly Gábor, az ELTE BTK dékánja is.


A megállapodás értelmében a Forum Hungaricum Nonprofit Kft. szakmai tapasztalatainak megosztásán, szakdolgozatok, TDK-dolgozatok és doktori disszertációk konzultációs támogatásán túl informatikai eszközöket (könyv-, dia- és film-, háromdimenziós szkenner; tablet; asztali számítógép) bocsát az ELTE BTK KITI rendelkezésére a digitalizációhoz kapcsolódó egyetemi stúdiumok képzési programjának hatékony gyakorlati megvalósításához. A Forum Hungaricum Nonprofit Kft. történetének, működésének, szolgáltatásainak megismertetésével, szakmai gyakorlatok szervezésével az ELTE BTK KITI elősegíti a Forum Hungaricum Nonprofit Kft. középtávú szakember-utánpótlását. A szerződő felek együttműködnek szakmai-tudományos rendezvények, események kezdeményezésében és szervezésében.

A Forum Hungaricum Nonprofit Kft.:
- ágazati aggregátorként részt vesz a  Közgyűjteményi Digitalizálási Stratégia (KDS) végrehajtásában;
- az Europeana által akkreditált legnagyobb hazai aggregátor;
- üzemelteti a Magyar Nemzeti Digitális Archívumot (MaNDA DB).

Az együttműködés eredményeképpen két informatikus könyvtáros hallgató már meg is kezdte szakmai gyakorlatát, akik a MaNDA DB-vel kapcsolatos elektronikus könyvtári feladatokat végeznek, jelenleg home office-ban. A digitalizált kulturális örökségi elemek adatbázisba való feltöltésé és metaadatokkal való ellátása, illetve már feltöltött adatbázis-rekordok adatgazdagítása a fő feladatuk, valamint részt vesznek a tematikus virtuális kiállítások szerkesztésében és összeállításában.

Az informatikai eszközök átadás-átvételére Szüts Etele osztályvezető és Kiszl Péter intézetigazgató jelenlétében került sor az ELTE BTK KITI projektlaborjában.
- Fényképek galériánkban

Nincsenek megjegyzések: