Keresés

2020. november 19., csütörtök

Intézetünk oktatója az ELTEFeszten

Nyolcadszor rendezte meg egyetemünk pályaválasztó fesztiválját, az ELTEFeszt eseménysorozatát, melyen az intézmény összes kara bemutatkozott, ízelítőt adva az egyetem képzési kínálatának színes palettájából. A Bölcsészettudományi Kart Gintli Tibor, az általános ügyek dékánhelyettese mutatta be, majd három előadást követhettek az érdeklődők:

Dull Szabolcs (Művészetelméleti és Médiakutatási Intézet): Milyen lesz a média, 5, 10, 30 év múlva? És hogyan készít fel rá a kommunikáció szak?

Dr. Fodor János (Könyvtár- és Információtudományi Intézet): Elfér-e majd minden könyvtár egy robot fejében?

Dr. Ullmann Tamás (Filozófia Intézet): A szabadság filozófiája

Oktatónk így foglalta össze előadásának tartalmát: A Könyvtár az évszázadok óta folyamatosan halmozódó emberi tudás szimbóluma. De mi az emberi tudás? Ha a valaha írt összes könyv szövege, az ma már kis helyen is elfér. Ha beletartozik az összes film, fénykép és hangfelvétel, akkor egyetlen robot fejtérfogata kevés, bár egy korszerű robot bizonyára tárolhatja tudását felhőtárhelyeken is. Az emberi tudás szerves része azonban a tudás használata, az értelmezés és az asszociációk is. Ugyanúgy, ahogy a Könyvtárnak is szerves része a katalógus, a könyvtáros tudása, a "tudás a tudásról". A kérdés így az, hogy elég lehet-e a mesterséges intelligencia az emberi tudás kezeléséhez, használatához?

- Az esemény részletei az ELTE honlapján
- Az esemény részletei az ELTE BTK honlapján
- Oktatónk előadása


Nincsenek megjegyzések: