Keresés

2015. október 2., péntek

Könyvtár- és információtudomány a porondon: MACIVA - KITI együttműködés

Kultúránk egyetlen területe sem újulhat meg, fejlődhet korszerű keretek között múltja tudományos igényű rendszerezése, öröksége feldolgozása, illetve a 21. századi működéséhez szükséges korszerű elektronikus tartalomszolgáltatási rendszerek, adatbázisok nélkül - emelte ki Fekete Péter miniszteri biztos, a MACIVA (Magyar Cirkusz és Varieté Nonprofit Kft.) igazgatója azon a projektindító tájékoztatón, melyre az ELTE BTK Könyvtár- és Információtudományi Intézetével (KITI) tervezett szakmai együttműködés első közös rendezvényeként, a BTK Kari Tanácstermében került sor 2015. szeptember 28-án (hétfőn) 17 órától.
Az Intézeten keresztül a Kar és az Egyetem minden érdeklődő hallgatója és oktatója, illetve a szakmai közönség számára is nyitott a projekt, melynek célja a megújuló hazai cirkuszkomplexumba tervezett Magyar Cirkuszművészeti Információs Központ és Adattár létrehozása - fejtette ki Kiszl Péter intézetigazgató (ELTE BTK KITI).
Cirkuszművészetünk múltja, a vándorcirkuszi hagyományok mellett térségünk egyetlen, a Városliget történetéhez is kötődő épített cirkuszával szinte feltáratlan, miközben élő és fejlődő jelennel büszkélkedhet a klasszikus és modern, alternatív cirkuszi kísérletek területén is. A Kari Tanácsterem falai között szokatlan élményként egy artista növendék mutatványa illusztrálta a cirkuszi produkciók évszázadok óta változatlan hatását.
Az interdiszciplináris kutatási lehetőségek kezdő lépéseként a meglévő céginformációk, a megőrzött vállalati dokumentumállomány megtekintését, felmérését ajánlotta Fekete Péter igazgató. A témában elmélyülésre motiválhatják könyvtáros és más szakos hallgatóinkat a projekt által kínált hosszú távú lehetőségek, hiszen a tervezett - közösségi térként is működő - szakmai információs központban munkatársakra is szükség lesz. A Kiszl Péter intézetigazgató és Fekete Péter miniszteri biztos kézfogásával útjára indított együttműködés következő állomására a Fővárosi Nagycirkuszban kerül sor, ahol az épület és az irattár bejárásához egy előadás megtekintése is kapcsolódik. Az érdeklődők jelentkezését a lis.elte.hu/maciva weboldalon várjuk.

- További képek az eseményről.
- Jelentkezési űrlap a projektben résztvételhez
- A MACIVA honlapja

Nincsenek megjegyzések: