Keresés

2015. április 15., szerda

Nyolcvan éve született Horváth Tibor

Emlékezzünk!

2015. április 15-én lett volna 80 éves Horváth Tibor (1935-2011), szeretett tanárunk, kollégánk, barátunk, az MKE volt elnöke, az OPKM nyugalmazott főigazgatója, az ELTE Könyvtártudományi Tanszékének tanára, a legendás KMK egyik meghatározó alakja, aki 2011. március 2-án itt hagyott bennünket.
Nagyon szerette volna megélni ezt a napot! Szeretett élni, tele volt tervvel és energiával. Vajda Kornélnak adott 2002-es interjújában a terveivel kapcsolatban is csak hatalmas léptékben tudott gondolkodni, hisz a nagy emberek csak óriásit tudnak álmodni is. Annak szeretett volna utána járni, hogy hogyan alakult ki az európai gondolkodásmód, és annak a ma tapasztalható válsága. Már vázolta is a görögöktől tartó folyamatot és a szokásos módon szemléletes, de egyszerre kicsit meghökkentő, vagy új megvilágítású példákat. Mennyire hiányzik ez a komplex, a tudományos diszciplinák integrálásából eredő igényes szemlélet, kristálytiszta gondolkodás!
De a tanár úr már fent van abban a fényes sátorban, ahol a nagy könyvtárosok társaságában - biztosak lehetünk benne - figyelemmel kíséri munkánkat. Életével, példamutatásával és műveivel ma is tanít bennünket, ahogy az tette egész életében. Álljunk meg egy percre, emlékezzünk és legyünk méltók az emlékéhez!

Nincsenek megjegyzések: