Keresés

2023. augusztus 30., szerda

Köszönjük a jelentkezést - gratulálunk a sikeres felvételihez!


Töretlen az ELTE népszerűsége, adtuk hírül tavaly, amikor az ELTE rekordszámú, 11.355 jelentkezőt vett fel képzéseire. Ezen az őszön azonban a felvett hallgatók száma a 2022-es csúcsot is felülmúlja: szeptemberben összesen 12.225-en kezdhetik meg felsőfokú tanulmányaikat egyetemünkön. A legtöbb hallgatót (2.278) idén is a Bölcsészettudományi Kar veszi fel, s intézetünk, hazánk vezető könyvtár- és információtudományi felsőfokú képző- és kutatóhelyeként a tavalyi felvételi létszámot egyharmadával meghaladva, 134 új hallgatót (doktoranduszokkal együtt 137-et) köszönthet képzésein az általános és pótfelvételi eljáráson sikeres jelentkezők közül. Az egyharmadnyi bővülés különösen figyelemre méltó annak fényében, hogy a korábbi évek gyakorlatának megfelelően megtartottuk a felvételi minimumpontokat, s a bejutáshoz szükséges pontszámok még emelkedtek is. 

Az előző évekhez képest nemhogy megőriztük, de tovább emeltük az informatikus könyvtáros alapszakon szeptembertől tanulmányaikat megkezdő hallgatók létszámát. Míg alapképzésünkre 2020-ban 46 fő, 2021-ben 65 fő, 2022-ben 69 fő nyert felvételt, idén 107 hallgató kezdheti BA képzésünkön könyvtár- és információtudományi tanulmányait. Továbbra is népszerű a könyvtár- és információtudomány mesterszak, valamint a könyvtárostanár képzés (rövid ciklusú változatban is indítjuk), ahogy a tudományterületünkön hazánkban egyedülálló doktori programunk is. Teljes képzési portfoliónk nemzetközivé vált, valamennyi szinten fogadunk ERASMUS, illetve Stipendium Hungaricum ösztöndíjas diákokat, a legtöbb angol nyelven tanuló hallgatónk doktori programunkra érkezik.

A könyvtár- és információtudomány népszerűségét nem magyarázhatjuk mással, mint a rálátás és társadalmi felelősség együttes, növekvő igényével: tudományterületünk nem csak minden kutatott jelenség és alkotó emberi kreativitás eredményéhez, de egy kiterjedt, a jövőnket szolgáló intézményrendszerhez is szervesen kapcsolódik. Akik ezt a képzést választják, nyitottak a jövőbe vezető technológiai fejlődésre és a múlt tudásának szépségére is, tisztában vannak az üzleti információk gazdasági jelentőségével, de a kódexek muzeális értékeire is érzékenyek, s felelősnek érzik magukat azért is, hogy a kultúra és a tudomány tiszteletét, az értékekre nyitottságot önzetlenül közvetítsék. Jővőre, múltra egyaránt figyelő tudományos nyitottság és társadalmi felelőségérzet - szívből örülünk annak, hogy 2023 őszén is megismerhetünk majd 134 olyan leendő kollégát, akik készen állnak arra, hogy ezt a tudományterületet válasszák pályájuk vezérfonalául, s ehhez most intézetünktől várnak útmutatást. Bízunk abban, hogy választásuk részben eddigi munkánk elismerése, s hiszünk benne, hogy közös munkánk eredményei igazolni fogják várakozásaikat! Frissen felvett hallgatóink köszöntése mellett szakmai együttműködő partnereinknek, kollégáinknak is köszönjük eddigi támogatásukat képzéseink népszerűsítésében és színvonalának emelésében, számítunk megtisztelő jövőbeli értékes közreműködésükre, akár megbízott oktatóként, akár vendégelőadóként, akár témavezetőként, akár szakmai gyakorlatok vezetőjeként.

Köszönjük a jelentkezéseket, sok sikert kívánunk frissen felvett hallgatóinknak, várjuk az őszi találkozást és a közös munkát Önökkel!


- Részletes statisztika, grafikonok
Ismét felvételi rekordot döntött az ELTE
Az ELTE az ország legjobb egyeteme, az ELTE számokban
- ELTE - Felvettek 
- Gólyatábor

Nincsenek megjegyzések: