Keresés

2019. szeptember 9., hétfő

Együttműködés a Nemzeti Cirkuszművészeti Központtal

A Nemzeti Artista- Előadó- és Cirkuszművészeti Központ Nonprofit Kft. részéről Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára, miniszteri biztos és dr. Borsós Beáta ügyvezető igazgató, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara részéről Prof. Dr. Borhy László, az ELTE rektora, Prof. dr. Sonkoly Gábor, az ELTE BTK dékánja és Dr. habil. Kiszl Péter, az ELTE BTK Könyvtár-és Információtudományi Intézetének intézetigazgatója írt alá együttműködési megállapodást pénteken.

Budapesten jön létre Európa legnagyobb cirkuszművészeti központja, amely magába foglal kutatóbázist, könyvtárat, adattárat és múzeumot is. Közép-Európában nincs másik olyan központ, amely a cirkuszművészet adatbázisát, könyv- és dokumentumtárát, video- és képanyagtárát létrehozná és működtetné. A Visegrádi Egyezmény országai (V4 országok) által is támogatott, a közép-európai cirkuszművészetet feldolgozó Közép-európai Cirkuszművészeti Kutatóközpont és Adattár egyszerre kívánja szolgálni a történeti megismerést, a tudományos kutatást és a művészeti megújulást.

Az együttműködési megállapodás értelmében az ELTE BTK Könyvár- és Információtudományi Intézet szakmai támogatást nyújt a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ cirkuszművészetet dokumentáló és adatbázis-építő tevékenységeihez, a hallgatók körében ismerteti és népszerűsíti a kulturális örökséget dokumentáló, adatbázis-építő tevékenységeit. Támogatja a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ munkatársainak szakmai továbbképzését és közreműködik a legalkalmasabb gyakornok vagy pályakezdő megtalálásában.

Az együttműködés keretében a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ várja az ELTE Bölcsészettudományi Kar Könyvtár- és Információtudományi Intézetének oktatóit és hallgatóit, hogy megismerjék a magyar cirkuszművészetet bemutató gyűjteményt, segítséget nyújtsanak a képi és mozgóképi dokumentumok digitalizációjához, és részt vegyenek az ebből épülő adatbázis építésében.

- További részletek és fényképek a megállapodásról

Nincsenek megjegyzések: