Keresés

2017. szeptember 5., kedd

Barátné Hajdu Ágnes és hallgatóink az IFLA konferencián

2017. augusztus 17. és 25. között megrendezett 83. IFLA konferencián, a lengyelországi Wrocławban intézetünket Barátné Hajdu Ágnes tanszékvezető asszony, MKE elnök, valamint két önkéntes MA hallgatónk, Pataki Fruzsina és Tót Barbara képviselte.  Az idei IFLA konferencia szlogenje, vezető témája: Libraries. Solidarity. Society.

Az első napon, augusztus 17-én került sor az igazgatótanács konferenciaszervező bizottságának ülésére, majd az azt követő napokban a teljes Governing Board tanácskozására, valamint az egyes bizottságok Standing Committee találkozására is. Az első napon volt mód az önkéntesek képzésére is, ezt követően már keményen helyt kellett állniuk az érkezők regisztrációjában és eligazításában.  Az első információk között mindig a résztvevők száma és ezek országonkénti megosztás szerepel. Itt vált bizonyossá, hogy talán sosem látott méretű magyar képviseletet köszönthettünk Wrocławban: 24-en regisztráltak az önkéntesekkel együtt! Ebben a számban meghatározó volt a Magyar Könyvtárosok Egyesületének pályázata és 10 ösztöndíja, az önkénteseket toborzó hazai fórumok.
Barátné Hajdu Ágnes az IFLA Tudásmenedzsment Szekció programbizottságának tagjaként, immár 11. alkalommal vett részt az IFLA konferenciák programjának szervezésében. Örömhír, hogy 2018-ban ismét szerepet kap a Kuala Lumpurban megrendezendő IFLA konferencia Tudásmenedzsment Szekció nyilvános ülésének szervezőbizottságában, illetve ismét megválasztottak az egész konferenciáért felelős bizottságba is.


A konferencia kiemelkedő eseményei voltak a reggelenként megszervezett plenáris ülések, a stratégiai tervek akciópontjaihoz társuló események, a Global Vision akcióhoz kapcsolódó rendezvények az elnöki programban és a leendő elnök, Gloria Pérez-Salmerón workshopján is. Itt mutatták be először a Library Map of the World interaktív térképet, melynek kidolgozásában a GB tagok közül Victoria Okojie mellett Barátné Hajdu Ágnes vett részt. 78 országból, köztük  Magyarországról találunk itt adatokat, továbbá történeteket a könyvtári kapcsolódásokról az ENSZ Fenntartható fejlődési célokhoz.

A Tudásmenedzsment Szekció eseményein kívül Barátné Hajdu Ágnes a következő programokon vett részt: Subject Analysis and Access Section, Literacy and Reading Section, Education and Training Section, Continuing Professional Development and Workplace Learning Section, Library Theory and Research Section, Public Library Section, Management of Library Associations, Agricultural Libraries SIG, Library History Special Interest Group, EBLIDA megbeszélés, UNESCO és Marrakesh előadások, az OCLC bemutatói és a küldöttközgyűlés.

Hallgatóink tartalmas élménybeszámolóját a helyszínről, élőben szerkesztett blogjukon olvashatják:
- Önkéntesként Wrocławban [blog]
Helytállásukra és munkájukra büszkék lehetünk!

További fényképek galériánkban:
- IFLA konferencia - Wrocław [galéria]

Nincsenek megjegyzések: