Keresés

2017. április 2., vasárnap

Helyszínelés, avagy filológia a digitális korban

A könyvtártudomány tudományközi sokszínűsége nem újdonság, mégis meglepő új felismeréseket és izgalmas perspektívát kínál, ha  elmélyedünk az információk hozzáférhetővé tételének digitális bölcsészeti részfeladataiban. A hackerekről vagy bűnügyi helyszínelőkről forgatott sorozatokról kevesen asszociálnak a könyvtártudományra, pedig a kapcsolat korántsem erőltetett: március utolsó délelőttjén, az ELTE Digitális Bölcsészet Központjával és a Petőfi Irodalmi Múzeummal közösen szervezett programon a digital forensics science - azaz digitális törvényszéki eszközök alkalmazásába nyerhettünk betekintést, kifejezetten bölcsészeti, filológiai igények megoldásában.
Mivé változik a kéziratkutatás, levelezések, szövegváltozatok filológiai összehasonlítása a digitális korban? Thorsten Ries (Ghent University) Introduction to Digital Forensics - Hard Drive Philology: Critique Génétique című előadásban Thomas Kling (1957-2005) költői hagyatékának - merevlemezek, működésre bírt régi, elajándékozott laptopok - föltárásán keresztül mutatta be a digitális filológia gyakran hacker-módszereket igénylő eszköztárát a törölt, de felül nem írt fájlok visszaállításától metaadatok, e-mail fiókok, chat logok, felhőtárhelyek, fájl szerkezet és rendszer-visszaállítási pontok elemzéséig.
A digitális hagyatékok archíválásának gyakorlatát és kihívásait Long-Term Preservation of Born Digital Archival Objects: Serving the Unknown Future User című előadásával emelte tágabb horizontra Heinz Werner Kramski (Deutsches Literaturarchiv Marbach), bemutatva az intézményükben őrzött életművek, hagyatékok, archiválandó fájlverziók, fájltípusok problémáit, a kutatási jogok szabályozására és a releváns adatok indexelésére tett informatikai lépések és megoldások sorát.
A vezető európai digitális bölcsészeti hálózat, a DARIAH két kutatójának előadását nagy érdeklődés övezte, terveink szerint Intézetünk a továbbiakban is rendszeres helyszíne lesz hasonló rendezvényeknek.

- További képek galériánkban

Nincsenek megjegyzések: