Keresés

2023. május 22., hétfő

Vendégünk volt Szovák Márton


A Nyitott Napok 2023. tavaszi szemeszterének utolsó délutánjára május 10-én került sor. Bibor Máté betegsége miatt a házigazda szerepét Barátné Hajdu Ágnes vállalta, így ő mutatta be az előadót. Szovák Márton, az OSZK Régi Nyomtatványok Tárának munkatársa röviden ismertette a nemzeti könyvtár régikönyv-gyűjteményének kialakulását, és közben állományrészenként kiemelt néhány különlegesebb nyomtatványt. Ezt követően áttekintette a katalógusokat, és ennek kapcsán összefoglalta a digitális katalogizálás lépéseit, a nyomtatott katalógusok adatait autopsziával kiegészítő feltárást. A digitális szolgáltatásokhoz kapcsolódva bemutatta az OSZK korszerű tartalomszolgáltatásai közül a Régi Ritka felületet (RR).
A Tár újdonságai közül kiemelte a legutóbbi gyarapodást, az  1681-es királyné-koronázásról tudósító röplapot, amelynek digitális másolata rövidesen ennek a különleges média- és kultúrtörténeti dokumentumtípusnak a többi darabjával együtt a RR tartalomszolgáltatásban is elérhető lesz.
További „belső” újdonságként említette az antikva-állomány feltárása során leírt ex libriseket és nyomtatványtöredékeket. Utóbbiak közül részletesen bemutatta az Apponyi-gyűjtemény egyik kötetének borításaként fennmaradt ősnyomtatvány-töredéket, amely Peter Schöffer nyomdájában készült 1470-ben pergamenre, valamint az ehhez kapcsolódó könyvtörténeti megfigyeléseket.

- A "Régi Ritka" felület LINK https://regiritka.oszk.hu
Fényképek  az eseményről (a képeket Barátné Hajdu Ágnes készítette).

Nincsenek megjegyzések: