Keresés

2023. május 11., csütörtök

Vendégünk volt Orbán Áron

A Nyitott Napok 2023. tavaszi szemeszterének második délutánjára április 26-án került sor. Vendégünk, Orbán Áron, a Tokaj-Hegyalja Egyetem tudományos főmunkatársa, előadásában áttekintést nyújtott Carolus Clusius (Charles de L’Écluses, 1526--1609), az elsősorban botanikusként ismert németalföldi tudós magyarországi kapcsolatairól és tevékenységéről, valamint rámutatott a kutatásban eddig tisztázatlan kérdésekre, elhanyagolt területekre. Batthyány Boldizsárral való, viszonylag jól ismert barátságán túl Clusius gyümölcsöző kapcsolatban állt Nicasius Ellebodiussal, Georg Purkircherrel, Istvánffy Miklóssal és Claude Roussellel is.

A szűkebb értelemben vett botanikán túl még legalább három olyan tudományterület van, amelyek tekintetében a Magyarországon gyűjtött anyag különösen jelentős a németalföldi tudós életművében. A Clusius-kódex számos „pannóniai” gomba akvarelljét tartalmazza, magyarországi segítőktől származó jegyzetekkel, a Fungorum… brevis historia pedig az első nyomtatásban megjelent szöveg Európában, amely egy összefüggő terület gombáit mutatja be. E két forrás keletkezésének és összefüggésének számos máig megoldatlan kérdése van.

Arra, hogy Clusius a nem organikus természeti tárgyak (fémek és ásványok, különös alakú kövek és fosszíliák, orvosi föld) iránt is érdeklődött, jó példa a több levelében előforduló „Szent László pénze” nevű kövület. A németalföldi tudós epigráfiai tevékenysége is rendkívül jelentős, többek közt nyugat-magyarországi és erdélyi feliratokat is gyűjtött. A magyarországi kultúrjavak, illetve a róluk szóló ismeretek Nyugatra való közvetítésében Clusius minden bizonnyal az eddig ismertnél nagyobb szerepet játszott.

- Fényképek az előadásról (Bibor Máté felvételei)
- Képek és beszámolók a Nyitott Napok előadássorozat korábbi alkalmairól

Nincsenek megjegyzések: