Keresés

2023. május 24., szerda

Látogatás az OSZK Digitalizáló Központjában és a Digitális Bölcsészeti Központban

2023. május 18-án BA másodéves hallgatóink látogatást tettek az Országos Széchényi Könyvtár Digitalizáló Központjába és a Digitális Bölcsészeti Központba. A Tájékoztatás és információforrások kurzus keretében hallgatóink Kukár Barnabás Manó (A Digitalizáló Központ osztályvezetője) vezetésével megismerkedhettek a könyvtári digitalizálás munkafolyamataival, eszközeivel és az osztályvezető úr részletes és jó hangulatú bemutatójának keretében betekintést nyertek a Digitalizáló Központ tevékenységébe is.

A látogatás második részében a Digitális Bölcsészeti Központ munkatársai láttak bennünket vendégül. Szűcs Kata és Makkai Csilla Tamara a Digitális Bölcsészeti Központ által fejlesztett online publikálási környezetről (dHUpla) tartottak előadást, amely a közgyűjtemények szöveges forrásainak digitális közreadására szolgál. Az információgazdag előadásból megtudhattuk, hogy ezt a kreatív tartalommegosztást nyelvtechnológiai elemzések és adatvizualizációk is segítik.

Dr. Kalcsó Gyula a webarchiválás rejtelmeibe vezette be hallgatóinkat, kiemelve az OSZK webarchiválási tevékenységének érdekességeit, fontosságát, tervszerűségét, kihívásait és jövőbeni terveit. Nagyon érdekes volt látni, a Digitalizáló Központ által késztett dokumentumok sokszínű felhasználhatóságát a hagyományos online szolgáltatásokon túl, illetve a digitalizált dokumentumok különböző kutatási tevékenységekbe való bevonási lehetőségeit. 

- Fényképek (Radó Rita felvételei) 

Nincsenek megjegyzések: