Keresés

2023. május 15., hétfő

Hallgatóink a Prágai Liszt Intézet könyvtárában


Prágai Liszt Intézet könyvtára, mely a legnagyobb magyar gyűjtemény Csehországban, 2023. április 15. és 30. között fogadta az ELTE BTK Könyvtár- és Információtudományi Intézet két végzős, informatikus könyvtáros alapszakos hallgatóját, Szendi Enikőt és Szpisjak Nikolettet. A 2022 novemberében könyvtárrendezésre és feldolgozásra kiírt pályázat nyerteseit dr. Németh Katalin, a Formai feltárás, valamint a Gyűjtemény- és szolgáltatásmenedzsment kurzusok oktatója kísérte el, hogy az első héten segítsen a feldolgozásban és az állomány elhelyezésében. A Liszt Intézet vezetője, Kassai Hajnal fogadta a hallgatókat, és megismertette őket a Magyar Kulturális Központ épületével, szolgáltatásaival.Feladatuk elsősorban a dokumentumok Szikla integrált könyvtári rendszerben való feldolgozása volt, s részt vettek a könyvtár átrendezésében, hogy a gyermek- és szépirodalom kötetei minél nagyobb arányban kerüljenek ki az olvasóterembe.
Prágai tartózkodásukat számos szakmai program gazdagíthatta: jártak a Cseh Nemzeti Könyvtárban, ahol Mgr. Karolína Košťálová, a Közönségszolgálat osztályvezetője beszélt a könyvtár szolgáltatásairól, és mutatta meg nekik az olvasótermeket, raktárakat, tanulószobákat. A Városi Könyvtár központi épületében az Idiómtól indulva Pavel Frčka mesélt a fiókkönyvtárakról, speciális szolgáltatásokról (pl. képkölcsönzés), és vezette őket végig az olvasótermektől a makerspace helyiségén és a raktárakon át a szabadtéri pihenőig.

A két hét alatt lehetőség volt Prága látnivalóinak megismerésére is, nem maradhatott ki a Klementinum, és a Strahovy kolostor könyvtára, de a Smetana Múzeum és az állatkert is a program része volt, vagy a Magyar Intézetben szervezett előadás a gyermekkori kétnyelvűségről.

Köszönjük a hasznos és élményekben gazdag szakmai tapasztalatszerzés lehetőségét!

Nincsenek megjegyzések: