Keresés

2016. március 16., szerda

A FSZEK a kulturális piacon

2016. március 10-én Kiszl Péter intézetigazgató meghívására, a Piacgazdaság és könyvtárügy az információs társadalomban mesterszakos kurzus keretében Fodor Péter, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (FSZEK) főigazgatója tartott lebilincselő előadást intézményvezetői tapasztalatairól.

Fodor Péter a FSZEK irányításához kötődő gyakorlati példákkal illusztrálva részletesen megvilágította a kulturális fogyasztási szokások rohamos változását, a társadalmi elvárásokból fakadó modern közkönyvtári feladatokat, a szakmai érdekképviselet és érdekérvényesítés szerepét. Ehhez kapcsolódóan elemezte a FSZEK költségvetésének elmúlt tízéves alakulását, az alapos tervezés mellett a diplomácia és a taktika finanszírozásban betöltött szerepét, majd statisztikai adatokkal bőségesen alátámasztva értékelte Budapest legnagyobb közművelődési intézményrendszerének teljesítményét. A 3 régióból és 49 tagkönyvtárból álló hálózatban Fodor Péter főigazgatói tevékenysége (1998-) során 11 új könyvtár épült, 21 nagyobb rekonstrukcióra és 13 kisebb átalakítására került sor.

Hallgatói kérdésre válaszolva Fodor Péter főigazgató kitért az integrált könyvtári rendszer fejlesztésére, a távhasználat rohamos növekedésére és véleményt formált a kulturális közfoglalkoztatásról, valamint szólt a szerzeményezés és több könyvtári munkafolyamat racionalizálásának hatásairól, a helyi önkormányzatokkal való intenzív kapcsolattartásról. A főigazgató prezentációja végén felhívta a figyelmet a szakmai utánpótlás fontosságára, kiemelve a FSZEK és az ELTE BTK hosszú időre visszanyúló, kiváló szakmai kooperációját, mely a 2015 augusztusában kötött együttműködési megállapodással az eddigieknél még intenzívebb szakaszába lépett.

Kiszl Péter kurzusának következő vendége 2016. április 7-én Nagy Zsuzsanna, a Budapesti Corvinus Egyetem Könyvtár és Levéltár főigazgatója, az Egyetemi Könyvtárigazgatók Kollégiumának elnöke lesz.

- Fényképek
- Beszámoló az előző vendég, Káldos János általános főigazgató-helyettes (OSZK) látogatásáról. 

Nincsenek megjegyzések: