Keresés

2016. március 6., vasárnap

EKE szakmai nap a Piarista Gimnáziumban

2016. február 24-én a Piarista Gimnáziumban került sor az Egyházi Könyvtárak Egyesülése (EKE) által szervezett idei első szakmai napra. A rendezvényen, amelynek témája az egyházi könyvtárakban őrzött kódexek és kódextöredékek feldolgozása és digitalizálása volt, a KITI diákjaiból álló csoport is részt vett.
Hubert Gabriella (az EKE elnöke) és Ásványi Ilona (a pannonhalmi Főapátsági Könyvtár igazgatóhelyettese) köszöntő, ill. bevezető szavait négy előadás követte.
Elsőként Madas Edit (az MTA-OSzK Res Libraria Hungariae Kutatócsoportja Fragmenta Codicum Műhelyének vezetője) beszélt a kutatócsoport történetéről, munkájáról, eredményeiről és terveiről.
Sarbak Gábor (az MTA-OSzK Res Libraria Hungariae Kutatócsoportja Fragmenta Codicum Műhelyének tudományos főmunkatársa) kutatói szemszögből elemezte a kódexek digitalizálását és az ezzel kapcsolatos feldolgozó munkát.
Ez az előadás átvezetett a szakmai napot záró két beszámolóhoz. Ezekben Grócz Zita könyvtárvezető és Takács Karolina informatikus könyvtáros (kalocsai Főszékesegyházi Könyvtár), ill. Szalai Katalin igazgató és Mészáros Zoltán igazgatóhelyettes (esztergomi Főszékesegyházi Könyvtár) ismertették gyakorlati tapasztalataikat.
A szakmai nap alkalmából a vendéglátó piaristák Központi Könyvtárának ritkaságaiból is bemutattak néhányat. 
Így kiállítottak a gyűjtemény kódexei közül kettőt: egy 13. századi párizsi Bibliát és az Ulrich von Lilienfeld Concordantiae caritatis című alkotását tartalmazó, a 15. század elején készült, rendkívül gazdagon illusztrált Lászlóffy-kódexet. Ez utóbbi hasonmás kiadásába a szakmai nap résztvevői bele is lapozhattak.

A szakmai napon készült fényképek (Piarista Rend Magyar Tartománya Központi Könyvtára)

Nincsenek megjegyzések: