Keresés

2016. március 5., szombat

Szakmai ismeretek és készségek - átalakuló hivatás

A Magyar Könyvtárosok Egyesülete Szakmai ismeretek és készségek átalakuló hivatás. A könyvtáros kompetenciák változása és megjelenése az uniós gyakorlatban címmel rendezett nemzetközi tudományos konferenciát 2016. március 3-n az Országos Széchényi Könyvtárban. A tanácskozás előadói az Európai Unió országaiból és az európai székhelyű nemzetközi könyvtáros szervezetekből meghívott könyvtárosok, egyetemi oktatók voltak. Intézetünket Barátné Hajdu Ágnes tanszékvezető asszony képviselte, aki az MKE elnökeként az egész konferencia szervezéséért is felelős volt.
A változó társadalmi, gazdasági, technológiai környezet, az információs társadalom és a globalizmus új elvárásokat támaszt a könyvtárosokkal, információszolgáltató szakemberekkel szemben. Az új elvárásokra paradigmaváltással kell válaszolnunk: a hagyományos szakmai tudásunkat további ismeretekkel, képességekkel, kompetenciákkal kell kiegészítenünk ahhoz, hogy a kihívásoknak meg tudjunk felelni.
A szakmai konferencia meghívott külföldi előadói és vendégei között üdvözölhettük: Anna Maria Tammarot, a Pármai Egyetem professzorát, az IFLA Library Theory and Research Section elnökét; Simon Edwards-ot, a CILIP Szakmai Szolgáltatások igazgatóját; Jukka Relandert az Eblida és a Finn Könyvtáros Egyesület elnökét, Ulrike Langot hamburgi State and University Library osztályvezetőjét, az IFLA Education and Training Section vezetőségi tagját; valamint Maria Miclet és Lovász Ágnest Temesvárról (West University of Timişoara, Politehnica University of Timişoara).
A magyar előadók: Barátné Hajdu Ágnes ELTE, Könyvtár- és Információtudományi Intézet; Eszenyiné Borbély Mária Debreceni Egyetem, ill. az MKE vezetőségi tagja, Sörény Edina vezető tanácsos, EMMI; Böröcz Lívia osztályvezető, Hermann Ottó Intézet; és Csobán László hálózati szakreferens, Csorba Győző Könyvtár.

Nincsenek megjegyzések: