Keresés

2017. október 19., csütörtök

Soltész Zoltánné Juhász Erzsébetre emlékeztünk

2017. október 11-én rendhagyó Nyitott Napok-délutánra került sor a KITI-ben. Ekkor emlékeztünk meg Soltész Zoltánné Juhász Erzsébetről, aki – amellett, hogy évtizedeken át volt az Országos Széchényi Könyvtár munkatársa – az 1990-es években többször is tartott régikönyves kurzusokat az ELTE BTK Könyvtártudományi Tanszékén.
Az esemény időpontját egyrészt az alakította, hogy Soltész Zoltánné halálának szeptember 30-án volt a huszadik évfordulója, másrészt egy szintén vele kapcsolatos, de örömteli esemény is a 14. Nyitott Napok apropója volt. Soltész Zoltánné unokahúga, a szintén könyvtáros Berlász Piroska ugyanis megkereste a KITI-t, és felajánlotta, hogy az intézeti könyvtárnak ajándékozza nagynénje hagyatékának általa őrzött részét. Az intézeti vezetéssel történt egyeztetés után az adomány megérkezett a KITI-be. A Soltész Zoltánné számos művének szerzői példányából, előadásszövegekből, jegyzetekből, óravázlatokból, személyes iratokból és fényképekből álló anyag feldolgozása és jegyzékbe foglalása nyáron fejeződött be, így most kerülhetett sor az ünnepélyes átadásra.

Kiszl Péter intézetigazgató üdvözölte a 6-os termet zsúfolásig megtöltő közönséget, majd nyilvánosan is megköszönte Berlász Piroskának a nagylelkű ajándékot.
Barátné Hajdu Ágnes tanszékvezető bevezetőjében Soltész Zoltánné pályájának legjelentősebb momentumait, így az Ómagyar Mária-siralom hazatérését emelte ki.
"Aurum probatur flamma ..." Emlékek Soltész Zoltánnéról címmel W. Salgó Ágnes, az OSZK Régi Nyomtatványok Tárának nyugdíjas osztályvezetője egyrészt áttekintette hivatali elődjének pályáját, másrészt személyes hangú emlékezésében idézete föl a közös munkahelyen töltött évtizedeket.
Farkas Gábor Farkas, az OSZK Régi Nyomtatványok Tárának jelenlegi vezetője Táblanyomatok, ősnyomtatványok, antikvák és Soltész Zoltánné címmel tartott előadást. Ebben olyan kutatásairól számolt be, amelyeket Soltész Zoltánné egy-egy tudományos eredményére alapozva folytat.
A 6-os terem bejárata előtt két tárlónyi válogatást tekinthettek meg az érdeklődők a KITI-be került anyagból. Ezek egyrészt személyes iratain és fényképein, másrészt könyvtári és tudományos pályájának dokumentumain keresztül idézték föl az ünnepelt személyét.

A Berlász Piroska által az ELTE BTK KITI könyvtárának adományozott anyagot – a hivatalos állományba-vételt és a katalogizálást követően – a könyvtár olvasói helyben szabadon használhatják, ill. kutathatják.

- Fényképek az eseményről galériánkban
A fényképeket Barátné Hajdu Ágnes, Fodor János és Németh Katalin készítette.

Nincsenek megjegyzések: