Keresés

2017. október 17., kedd

A Ráday Könyvtár vendégei voltunk

2017. október 11-én BA II. éves, könyvtörténet-specializációs diákjaink látogattak a Ráday Könyvtárba, és ismerkedtek meg annak történetével, ill. gyűjteményével. Bíró Gyöngyi régikönyves könyvtáros értő és élvezetes kalauzolása során megtudtuk, hogy hogyan lett a Ráday család bibliotékája a 19. században a Dunamelléki Református Egyházkerület budapesti Teológiai Akadémiájának könyvtárává. Miután a Bibliamúzeum kiállítóterében megcsodáltunk egy rekonstruált könyvkereket és egy 16. századi minták alapján megépített sajtót, bepillantást nyerhettünk a Ráday Könyvtárban folyó munkálatokba is.
Nem csak a reprezentatív, részben eredeti bútorokkal berendezett, id. Lucas Cranach és Mányoki Ádám képeivel ékes Műemlékkönyvtárat tekinthettük meg, hanem a Kézirattárat, az ún. RMK-szobát és azt a helyiséget is, ahol az 1711 utáni hungarica anyagot őrzik. Szerencsénkre az Archivart Könyvrestaurátor Műhely tagjai látogatásunk idején éppen a Ráday Könyvtárban dolgoztak, így az ő munkájukat is láthattuk.
Ízelítőt kaptunk a gyűjtemény gazdag ős- és réginyomtatvány anyagából. Nagy élmény volt számunkra, hogy – természetesen az állományvédelmi előírások betartásával – belelapozhattunk a Thuróczy-krónika mindkét 1488-as kiadásába, Szenci Molnár Albert Zsoltár-fordításának 1703-as lőcsei kiadásába és egy 190 éves kolozsvári kalendáriumba is.
Végül vendéglátóink a Ráday Gyűjtemény kiadványaival ajándékozták meg az odalátogató diákokat és a KITI könyvtárát is.

- A fényképeket Sugár Márta készítette
A Ráday Könyvtár honlapja

Nincsenek megjegyzések: