Keresés

2022. november 28., hétfő

Könyv- és webprojektbemutatóval ünnepeltük a magyar tudományt



Az MTA Magyar Tudomány Ünnepe programsorozatában 2022. november 10-én az ELTE BTK Kari Olvasójában könyv- és webprojektbemutatóval várta az érdeklődőket Intézetünk.

A képeslapgyűjtéstől a digitális lábnyomig: digitalizálás, személyesadat-védelem, szerzői jogok című rendezvényt Kiszl Péter intézetigazgató nyitotta meg. Köszöntőjében az Útmutató könyvtáralapításhoz című könyvsorozat szerkesztőjeként ajánlotta a közönség figyelmébe a sorozat második kötetét. Ez a könyvsorozat a könyvtárosképzés aktuális szakirodalmi hátterében hiánypótló, s koncepciója szerint az ELTE KITI oktatóinak kutatási területei mentén, fokozatosan fedi majd le a 21. századi könyvtár- és információtudomány legfontosabb területeit. Az új webes gyűjteményt kontextusba helyezve kiemelte, hogy a képzés gyakorlati oldalának hagyományosan kreatív példái a hallgatói munkára építve létrehozott, nyilvános webes gyűjtemények, melyek nem csak tanulságos projektmunkát jelentenek a résztvevőknek, de a hazai tudományos és ismeretterjesztő webtartalom népszerű részeivé is válnak.

Fodor János és Tószegi Zsuzsanna: Útmutató könyvtáralapításhoz 2. A digitalizálás fejlődéstörténete - A személyes adatok és a szerzői jogok védelme a könyvtárakban című könyvéről, jelentőségéről egyetemi és könyvtári szempontból Virágos Márta egyetemi oktató, ny. könyvtári főigazgató (Debreceni Egyetem), a kötet lektora beszélt. Elismerő szavaira és részletes elemzésére a két szerző reagált: Fodor János a tankönyv-formátum által támasztott kihívásokat, az új nemzedékek figyelmének megragadásának lehetőségeit részletezte, míg Tószegi Zsuzsanna a személyes adatok és a szerzői jogok védelmének jellemző könyvtári példáival indokolta az átfogó és megalapozott ismeretek nélkülözhetetlenségét.

A Posta a kisasszonynak! - Két nemzedék - két személyes képeslapgyűjtemény webprojekt bemutatásához Szarka Anita könyvtáros (Országos Széchényi Könyvtár, Plakát- és Kisnyomtatványtár) teremtett tudományos kontextust A képeslapok jelene és jövője című előadásával, látványos példákkal érzékeltetve a képeslapok kutatási lehetőségeit. Intézetünk új gyűjteményéről a projektet vezető Fodor János beszélt, bemutatva a kompetenciákat fejlesztő munka megosztását a hallgatók között. Kiemelte a publikált gyűjtemény különlegességét, a weben ismert képeslaptárak között unikális személyességet, a két fiatal nő kommunikációs emlékezeteként is kutatásra érdemes albumok sajátosságait.

*

Kiszl, Péter (szerk.) Útmutató könyvtáralapításhoz 2. A digitalizálás fejlődéstörténete. A személyes adatok és a szerzői jogok védelme a könyvtárakban. Budapest, Magyarország : Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Könyvtár- és Információtudományi Intézet (2022) 193 p.
DOI: 10.21862/utm_kvta_2
A bemutatott kötet az ELTE EDIT repozitóriumában

Posta a kisasszonynak!
Két nemzedék - két személyes képeslapgyűjtemény
webprojekt - ELTE BTK KITI  / iNaplo.hu
A bemutatott webprojekt az iNaplo.hu portálon

- Képek az eseményről galériánkban (Németh Katalin és Ráczné Radó Rita felvételei)


Nincsenek megjegyzések: