Keresés

2022. november 19., szombat

Elhunyt dr. Horváth Péter



Megrendülten tudatjuk a hírt: elhunyt dr. Horváth Péter, intézetünk címzetes egyetemi tanára. Elismert, gazdag tudományos pályája minden tapasztalatát megosztotta velünk, amikor a kétezres évektől egy évtizeden át ő vezette be hallgatóinkat a könyvtár- és információtudomány alapjaiba, emlékezetes kurzusokat tartott az internetes információkeresésről, részt vett doktori képzésünkben, rendszeresen vállalt szerepet védéseken és intézetünk közösségi életébe is aktívan bekapcsolódott.

Fizikusként végzett az ELTE TTK-n, a műszaki tudományok kandidátusa lett 1975-ben. 1984 és 2000 között az MTA Doktori Tanács Elektronikai és hiradástechnikai szakbizottságának tagja volt. Könyvtárosként neve összeforrt az Országos Műszaki Információs Központ és Könyvtár (OMIKK)  működésével: általános főigazgató-helyettesként, kiadói igazgatóként majd 1990 és 1992 között főigazgatóként. A könytárosképzésben a kilencvenes évek közepétől vállalt szerepet, oktatóként is emlékezetesen ötvözve könyvtárvezetői tapasztalatait és műszaki  műveltségét információelméleti és -történeti érdeklődésével. Szerkesztett tudománytörténeti digitális archívumot és CD-kiadványokat, alapító szerkesztője volt az OMIKK Magyar Elektronika c. folyóiratának, szerkesztője a Tudományos és Műszaki Tájékoztatásnak.

Ha személyiségét felidézzük, tanárként és kollégaként is a tudományos és műszaki tájékoztatás mérnöki pontosságát, megalapozott józanságát idézi fel előttünk Horváth Péter alakja, de elválaszthatatlan tőle a diákok felé is természetesen vállalt kollegialitás barátságossága és a tudós könyvtáros humanizmusa.

Emlékét megőrizzük!

Nincsenek megjegyzések: