Keresés

2022. május 16., hétfő

Vendégünk volt Hende Fanni


A Nyitott Napok 2022. tavaszi sorozatának utolsó délutánjára május 4-én került sor. Hende Fanni, az MTA–OSZK Res Libraria Hungariae Kutatócsoport Fragmenta Codicum Műhely, ELKH tudományos munkatársa Könyvkötésként és iratborítóként fennmaradt kódextöredékek című előadásában a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárának és a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központ fragmentumgyűjteményeinek kialakulását és közelmúltban feldolgozott állományrészeit mutatta be. A feltáró munka tanulságait számbavéve elmondta, hogy a töredékkutatás eredményei a középkori magyarországi könyvkultúra, művelődéstörténet, liturgia- és zenetörténet mélyebb megismeréséhez járulnak hozzá. Ugyanakkor a könyvtárak, levéltárak nem csak magyarországi provenienciájú fragmentumokat őriznek, a külföldi eredetűeket a kutatás során el kell választani a hazai töredékállománytól.
Az Országos Levéltár Mohács előtti Gyűjteményében Q 406 jelzeten őrzött fragmentumok a középkori Magyar Királyság területén készültek vagy voltak használatban, és helyben váltak iratborítóvá is, ezek alapján releváns adalékokat nyerhetnek a feljebb felsorolt tudományterületek magyar kutatói.

Hende Fanni a külföldi provenienciájú töredékek mintapéldájaként mutatta be az Akadémiai Könyvtár Kézirattárához tartozó fragmentumgyűjteményből az ősnyomtatványokról restaurálás során lefejtett töredékeket, amelyeknek őrzőkönyvei többnyire a 19. századi nemesi könyvgyűjtéseknek köszönhetően kerültek Magyarországra. Így ezek a fragmentumok inkább a nemzetközi kutatás figyelmére számíthatnak, ebből a megfontolásból a feltárt anyag leírásai – a digitális másolatokkal együtt – a Fragmentarium-adatbázisba is felkerültek.

A Fragmenta Codicum Műhely honlapja
Hende Fanni tanulmánya az Országos Levéltár kódextöredékeiről
Hende Fanni tanulmánya az Akadémiai Könyvtár kódextöredékeiről
- Az Akadémia Könyvtár töredékeinek leírásai a Fragmentarium-adatbázisban
- Fényképek az eseményről (Dari Nikolett felvételei)
- Az eseménysorozat honlapja
- Beszámolók és képek a Nyitott Napok korábbi előadásairól blogunkban

Nincsenek megjegyzések: