Keresés

2019. február 6., szerda

Még egyszer a corvina-kiállításon

Novemberben harmadéves, könyvtörténet-specializációs hallgatóink, januárban oktatóink tekintették meg a Corvina könyvtár budai műhelyét bemutató tárlatot. 2019. február 2-án, szombaton délelőtt egy zömmel a KITI másodéves, könyvtörténet-specializációs diákjaiból álló csoport látogatott az OSzK-ba. A kiállítás nagy népszerűsége miatt ebben az időpontban a nemzeti könyvtár nem tudott nekik vezetőt biztosítani, ezért Bibor Máté kalauzolta őket.
A gazdagon díszített kódexek sorát bemutató tárlat megtekintése után tanulságos volt végignézni az egyik oldalfolyósón vetített kisfilmet. Ez egyetlen – corvina-viszonylatban igen szerényen díszített – kódex-kezdőlap (OSzK, Cod. Lat. 428, f. 1r) másolatának készítését mutatja be. Bárki számára nyilvánvalóvá válhat belőle, hogy mennyi műgonddal és – mai fogalmak szerint – milyen lassan készültek a kódexek. Szintén tanulságos, de egyben igen élvezetes is volt a másik oldalfolyosón a kódexkészítési eljárásokat, anyagokat és eszközöket bemutató, múzeumpedagógiai foglalkozásokhoz használt kellékek kipróbálása.

A fényképeket Dari Nikolett, Illek Nikolett, Szalay Gréta, Tenczer Boróka, Csányi Norbert és Polyák Dávid készítette

*
Ezúton is fölhívjuk az érdeklődők figyelmét az OSzK corvina-kiállításának finisszázsára:
- a február 7-én, csütörtökön 17 órakor kezdődő műhelybeszélgetésre
- és a szintén egyénileg is látogatható, de regisztrációköteles "Kesztyűs kézzel – két eredeti corvina átlapozása" c. programra, amelyre február 10-én, vasárnap 16 órakor kerül sor.

Nincsenek megjegyzések: