Keresés

2019. január 26., szombat

Intézetünk oktatói a Corvina-kiállításon

Amint arról korábban beszámoltunk, tavaly ősszel könyvtörténet specializációs diákjaink kihelyezett tanóra keretében tekintették meg az OSzK A Corvina könyvtár budai műhelye c. tárlatát. 2019. január 17-én a KITI oktatói látogattak a nemzeti könyvtár – sajnos hamarosan záró – kiállítására. Ezúttal is a tárlat kurátora, Zsupán Edina volt kalauzunk, aki érdekesen és élvezetesen ismertette meg hallgatóságát a kiállított dokumantumokkal és összefüggéseikkel. Fölhívta a figyelmet az Egyetemünk könyvtárából kölcsönkért tucatnyi kódexre (ELTE EK, Cod. Graec. 1 és Cod. Lat. 1–11) és ősnyomtatványra (ELTE EK, Inc. 65) is.
Akik már korábban is látták a tárlatot, fölfigyelhettek arra, hogy egyes kötetek most másutt vannak kinyitva mint korábban. Az állományvédelmi okokból szükséges lapozásnak köszönhetően ezeknek a könyveknek több lapja is megcsodálható eredetiben. Sőt, az egyik legérdekesebb kéziratot, a Bíborbanszületett Konstantinnak tulajdonított Ceremóniák könyvét mostanra becsukták. Így a látogatók megtekinthetik Budán készült kötését, a két fennmaradt alla greca corvina-kötés egyikét. Ez a mű csak ebből a kb. 1050 éves (!) kódexből ismert, a fennmaradt példány a jobbára – akkor – új kötetekből álló Corvina könyvtár legrégebbi kódexei közé tartozott.
A kiállított kötetek között jócskán vannak olyanok, amelyek nem szerepeltek az utóbbi évtizedek tárlatain (1983, 1985, 1990, 1996, 2002, 2008 stb.), és akad olyan is (pl. Kálmáncsehi Domonkos esztergomi rítusú misekönyve és breviáriuma), amely valószínűleg a 16. század óta nem "járt" Magyarországon.

A kiállítás az OSzK honlapján
- A megújult corvina-honlap
- Beszélgetés Németh Andrással, a Vatikáni Könyvtár munkatársával
Zsupán Edina cikke a Mátyás-graduáléról
- Zsupán Edina cikke a Kálmáncsehi-breviáriumról
Zsupán Edina cikke az ELTE EK Tetraeuangelionáról, amely egykor Janus Pannoniusé volt
- Fényképek galériánkban

Nincsenek megjegyzések: