Keresés

2018. április 30., hétfő

Látogatás a Kiscelli Múzeumban

2018. április 25-én a BA II. évf. könyvtörténet specializáció diákjai látogattak a Kiscelli Múzeumba, ahol a Kiscelli Nyomda – Fejezetek a főváros nyomdászattörténetéből című kiállításon Balla Loránd gyűjteményvezető kalauzolt bennünket.
A számos műhelyből, így az Athenaeum Nyomdából, a Bagó Nyomdából, a Budapesti Hírlap Nyomdából, az Egyetemi Nyomdából, a Honvédség Térképészeti Intézetéből, a Klösz Nyomdából, a Landerer és Heckenast Nyomdából, az Offset és Játékkártya Nyomdából, a Szikra Nyomdából stb. származó eszközök a nyomtatás szinte minden fázisát illusztrálják a betűöntéstől a fűzésig.
Sok egyéb mellett láttunk acél nyomólapokat, betűkészleteket, betűszedő regált, csukós prést, fa nyomódúcokat, festékező labdát, kézi betűőntő készüléket, kézi és gépi szedést, litográfiai nyomóköveket, litográfiai ofszet-, ill. síknyomógépet, matricákat és patricákat, nyomdai fűző-, ill vágógépet, nyomdászati szárítólegyezőt, öntőüstöt, réz nyomólemezeket, síkágyas gyorssajtót, sorszedő-, öntő- és osztógépet, szedőszekrényt stb.
A gépek és szerszámok egy része az egyetemi órákról ismerős lehetett, azonban más elméletben tanulni és legföljebb képen látni egy eszközt, és más – a szó szoros értelmében – kézzelfoghatóan találkozni vele. Ez utóbbira e rendkívül érdekes kiállításon nyílik lehetőség.

- Fényképek a látogatásról galériánkban (A felvételeket Sugár Márta és Bibor Máté késztítette.)
A tárlat a Kiscelli Múzeum honlapján

Nincsenek megjegyzések: