Keresés

2018. április 6., péntek

Ismét a Ráday Könyvtár vendégei voltunk

Tavaly ősszel BA másodéves, könyvtörténet specializációs diákjaink látogattak a Ráday Könyvtárba, idén, a tavaszi félévben MA I. éves diákjaink voltak a református gyűjtemény vendégei.
2018. március 19-én kalauzunk, Bíró Gyöngyi régikönyves szakember egy "könyvtártúra" keretében ismertetett meg bennünket a gyűjtemény történetével és állományával. Egyebek mellett megtudtuk azt is – amit kutatóként/olvasóként nemigen érzékelünk –, hogy a jelenlegi épület nem könyvtári célra épült. A másfélszázezer dokumentumot magába foglaló állomány közel háromnegyede már szerepel az elektronikus katalógusban (Huntéka), és tagjai az Unitasnak is.
Az olvasószolgálaton, a kézirattárban, az ún. RMK-szobában és az 1711 utáni hungarica anyagok őrzőhelyén ízelítőt kaptunk a gyűjteményben folyó munkálatokból is. A tájékoztatón és az olvasótermen keresztül vezetett utunk a részben eredeti bútorokkal berendezett Műemlékkönyvtárba. Ugyanis itt és az RMK-szobában őrzik a Ráday család egykori könyvtárának muzeális köteteit, amelyeket a Dunamelléki Református Egyházkerület 1861-ben vásárolt meg a budapesti Teológiai Akadémia számára. Eredetiben csodálhattunk meg kódextöredékbe kötött kötetet, Pázmány Péter-első kiadást, sőt láthattuk I. Rákóczi György és Szenci Molnár Albert kézírását is. Nagy élmény volt számunkra, hogy – természetesen az állományvédelmi előírások betartásával – belelapozhattunk a Thuróczy-krónika mindkét 1488-as kiadásába és a Vizsolyi Bibliába is.

- A fényképeket Bibor Máté készítette
-  A Ráday Könyvtár honlapja

Nincsenek megjegyzések: