Keresés

2018. március 14., szerda

Újra a Piarista Központi Könyvtár vendégei voltunk

2018. március 12-én a KITI másodéves, könyvtörténet-specializációs hallgatói látogattak a kegyesrendiek bibliotékájába, és ismerkedtek meg annak gyűjteményével, használatával, ill. az egyházi könyvtárak működésével.
A kihelyezett tanórán Baranya Péter könyvtárvezető az előbbiek mellett a gyűjtemény történetére és muzeális állományára helyezte a hangsúlyt, és természetesen nem maradt el a ritkaságok megtekintése sem.
A Piarista Központi Könyvtár legféltettebb kincse az ún. Lászlófy-kódex. Az Ulrich von Lilienfeld Concordantiae caritatis c. művét tartalmazó, gazdagon illusztrált, 1413-ban készült kéziratnak hasonmás kiadása is megjelent. A gyűjtemény másik kódexe, egy 13. századi, Párizsban készült Biblia.
Talán kevésbé látványos, de nagyon érdekes volt a többi bemutatott ritkaság is: görög nyelvű kódextöredékbe kötött könyv, supralibrosszal ellátott kötések, debreceni festett pergamenkötés, ősnyomtatványok és antikvák, a legrégebbi Magyarország-térképek egyike, I. Rákóczi György egyik könyve a fejedelem sajátkezű bejegyzésével, 18. századi növénytani munka kézzel színezett metszetekkel, II. Rákóczi Ferenc ábécés könyve, Ibrahim Müteferrika egyik nyomtatványa, Sík Sándornak dedikált Szerb Antal-, József Attila- és Radnóti kötetek stb.
Az állomány gazdagságát jól jellemzi, hogy a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumában nemrég bezárt "Hitre, tudásra – A piaristák és a magyar művelődés" c. kiállításon bemutatott tárgyak jelentős részét a Piarista Központi Könyvtár kölcsönözte.

- Fényképek a látogatásról (Bibor Máté felvételei)
A könyvtár honlapja
Ízelítő a gyűjtemény ritkaságaiból

Nincsenek megjegyzések: