Keresés

2018. március 1., csütörtök

Újra az Egyetemi Könyvtárban jártunk


2018. február 26-án és 28-án is a KITI másodéves, BA könyvtörténet specializációs diákjaival látogattunk az Egyetemi Könyvtárba.
Hétfőn a diákok először az intézmény történetével és reprezentatív tereivel (Aula, Főlépcsőház, Nagyolvasó) ismerkedtek meg, majd pedig a Műemlékraktárban megtekintették a "Luther-nyomtatványok" című, az Egyetemi Könyvtár régi nyomtatványaiból Dr. Knapp Éva által rendezett kiállítást. A tárlat kurátora félórás vezetés keretében mutatta be a reformáció 16–17. századi emlékeit. Így a hallgatók nem csak az egyes kötetekhez kapcsolódó érdekességekről értesülhettek első kézből, hanem bepillantást nyerhettek a kiállításrendezés műhelytitkaiba is. Az intézmény kedves gesztusaként a diákok ajándékba kapták a kiállítás katalógusát és a Könyvtár által kiadott képeslapokból is válogathattak.
Szerdán az EK könyvkötészetére és restaurátor műhelyébe látogattunk. Kalauzunk, Szalaváry Mikós konkrét példákon (pergamenkódex, ősnyomtatvány, antikva, 19. századi folyóirat stb.) szemléltette a kötetek jellegzetes sérüléseit és a könyv-penészedés típusait. Láthattuk a sérült lapok papíröntéssel, ill. japánpapírral történő kiegészítésének munkálatait, megismerkedhettünk a különféle fűzéstípusokkal és megtekinthettünk a restaurálási munkálatok során előkerült a kódextöredékeket is.

Ezúton is köszönjük Mátyás Melinda segítségét, Acsai Jánosnak pedig a fényképek készítését.

- Fényképek 2018-02-26 | 2018-02-28

Nincsenek megjegyzések: