A Nyitott Napok 2018. tavaszi félévének második rendezvényére március 14-én került sor. Vendégünk, S. Sárdi Margit, az ELTE BTK Régi Magyar Irodalom Tanszékének nyugdíjas docense Konyhai receptes kéziratok a 17–18. századból című előadásában elmondta, hogy a gasztronómiatörténészek látható elfogultsággal tágyalják a – nevezzük így – „felhasználói” receptgyűjteményeket. Egyik érvük az, hogy e gyűjteményeknek nincs szerkezetük; a másik az, hogy – mint mondják – „összeollózzák” anyagukat.
Az előadás más fénybe kívánta helyezni a kéziratos felhasználói gyűjteményeket. S. Sárdi Margit véleménye szerint étkezési szokásainkról valójában nem a gyűjteményes, szerkesztett, sokszor fordított szakácskönyvek nyújtanak valósághű képet, hanem a felhasználók által összeírt recepteskönyvek, amelyek az összeíró saját konyhai gyakorlatát tükrözik.
Az előadás négy konyhai recepteskönyvet mutatott be a 18. század második feléből, ezekből három erdélyi, valószínűleg főnemesi hölgy műve, a negyedik németből fordított szakácskönyv felvidéki főnemesi hölgy számára. A kéziratok együttesen jelzik a folyamatot, amelynek során a 18. század második felében a magyar étkezési gyakorlat az újkori szokások szerint alakult át.
S. Sárdi Margit által kiadott szakácskönyvek:
Wesselényi Kata, Gazdasszonynak szükséges könyv, kiad. S. Sárdi Margit, Máriabesnyő, Attraktor, 2012 (Intra Hungariam, 3). – 104 l.
Balassa Ágnes Szakácskönyve: Anno 1769, kiad. S. Sárdi Margit, Máriabesnyő, Attraktor, 2012 (Intra Hungariam, 5). – 105 l.
Háziasszonyi fortélyok a 18. században, kiad. S. Sárdi Margit, Máriabesnyő, Attraktor, 2013 (Intra Hungariam, 7). – 107 l.
Liktáriumos könyv: 1764, kiad. S. Sárdi Margit, Máriabesnyő, Attraktor, 2017 (Intra Hungariam, 12). – 127 l.
- Fényképek az előadásról (Ágai Ágnes és Bibor Máté felvételei).
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése