Keresés

2015. november 11., szerda

Könyvbemutatónk tanulságai

2015 november negyedikén a Petőfi Irodalmi Múzeum Vörös termében Fodor András kortársai és rokonai, érdeklődő olvasók és Intézetünk oktatói, hallgatói előtt zajlott le Fodor András Összegyűjtött esszéinek második könyvbemutatója. A Megfejtett párhuzamok című kötetet, melynek tartalma hallgatóink digitalizálási gyakorlata során újult meg, s vált szerkeszthetővé, Fodor János adjunktus mutatta be sajtó alá rendezőként, majd tartalmát kor- és pályatársként Monostori Imre, az est meghívott vendége elemezte. A könyvtárvezetőként, irodalmi lapszerkesztőként is elismert irodalomtörténész fölhívta a figyelmet a kiadvány egyedi értékeire, a személyes gyermekkori élményektől világirodalmi perspektíváig táguló felépítésre, az önmagában is kötet-értékű, műfordítás témájú esszé ciklusokra.
A korabeli irodalmi élet mindennapjaiba is betekintést adó esszésorozatból könyvtártudományi érdekességek is idézhetőek, megismerhetjük például három könyvtáros, az ország könyvtári rendszerét alapjaitól megújító Sallai István, a békés-megyei "polihisztor" kultúra-szervező Lipták Pál és a költő Fodor András 1951-es találkozásának történetét. Utóbbiak közös vállalkozásának, a Poesis Hungarica bibliofil sorozatnak Intézetünk tartalomszolgáltatási műhelye állított emléket honlap formájában.
A szervezők és a munkában résztvevők nevében is köszönjük mindenkinek, aki eljött, reméljük, jól érezték magukat, s tanulságos, kellemes órát tölthettünk együtt. Az életmű kiadása a Gondolat Kiadóval együttműködve a jövő évben is folytatódik.

- Az estről és a kiadványról figyelmükbe ajánljuk Kerekes Pál gondolatait a Könyvkonnektor oldalán.
Fényképek a kötetbemutatóról.

Nincsenek megjegyzések: