Keresés

2022. március 28., hétfő

Vendégünk volt Pintér-Tót Barbara

A Nyitott Napok 2022. tavaszi sorozatának első délutánjára március 23-án került sor. (A járvány miatt a 2021. december 8-ra és idén februárra tervezett előadás elmaradt. Mindkettőt későbbi időpontban tartjuk meg.) Az előadó, egykori diákunk, Pintér-Tót Barbara, a Fumax Kiadó munkatársa, a képregények és a könyvtárak kapcsolatát, kölcsönös reprezentációját ismertette. Megtudhattuk tőle, hogy a képregények megítélése sokszor még ma is egy igen elavult etikai kódexen alapszik, és egy kialakulóban lévő új tudományág, az ún. comic book studies igyekszik kevésbé elfogultan vizsgálni, hogy milyen hatással bír a képregényolvasás.

A gazdagon illusztrált előadás kitért arra is, hogy a képregényekben általában meglehetősen sztereotipikus a könyvtárak és a könyvtárosok ábrázolása: előbbiek sokszor ódon tudáscsarnokok, utóbbiak pedig kötöttpulcsis-kontyos, pisszegő hölgyek. Üdítő kivétel ez alól a könyvtárosok szuperhőse és a szuperhősök könyvtárosa, Barbara Gordon, alias Batgirl/Orákulum.

Az előadó két könyvtárat mutatott be a képregényekhez való viszonyulásuk tükrében: a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárat, valamint a szegedi Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtárat. A képregények kölcsönzöttsége mindkettőben emelkedő tendenciát mutat, még a 2020-as nagy bezárások idején is szívesen keresték fel a képregényolvasók a könyvtárakat. Az Én Könyvtáram projekt keretében főleg gyerekeknek szánt anyagokkal és programokkal készültek az előbbi intézmény szakemberei, míg utóbbiban a Képregényfesztivál és más rendezvények főképp felnőtteket szólítanak meg.

Sajnos a képregények szerzői máig hajlamosak idejétmúlt, karikírozott módon ábrázolni a könyvtárakat, a könyvtárak pedig akár fél évszázados nézetek alapján ítélik meg a képregényeket. Egy kis nyitottság mindkét részről szükséges ahhoz, hogy a könyvtárak élő közösségi központként, a képregények pedig önállóan is érvényes, értékes médiumként szerepelhessenek mindkét „térben”.

- Fényképek az eseményről (Ágai Ágnes felvételei)
- Az eseménysorozat honlapja
- Beszámolók és képek a Nyitott Napok korábbi előadásairól blogunkban

Nincsenek megjegyzések: