Keresés

2021. november 3., szerda

Időtálló könyvtár, jövőbiztos könyvtárosság - Kiszl Péter és Fodor János tanulmánya a The Reference Library-ben


A rangos, Q1/Q2-es besorolású nemzetközi könyvtár- és információtudományi szakfolyóirat, a The Reference Librarian legújabb számában jelenik meg intézetünk oktatóinak tanulmánya, mely előfizetéssel már olvasható a periodika honlapján:

Péter Kiszl & János Fodor (2021):
Remaining Futureproof: Lasting Librarian Roles in Managing Digital Collections,
The Reference Librarian, Vol. 62. 28 p. Published online: 27 Oct 2021
DOI: https://doi.org/10.1080/02763877.2021.1979164

Absztrakt:
A felsőfokú képzés során az oktatók érzékelik az új szakmai nemzedék hozzáállásából és reakcióiból a könyvtár- és információtudomány folyamatosan változó technológiai-társadalmi-gazdasági kontextusát, a hallgatók igényeit és kompetenciaelvárásait. Ezeket a tapasztalatokat értelemszerűen beépítik a képzés korszerűsítésébe, saját - sok esetben évtizedekkel korábbi reflexeiket folyamatosan megújítva -, de fontos tanulságokat vonhatnak le a könyvtár- és információtudomány jövőjével kapcsolatban is. Szükség is van erre a hatékony egyetemi képzéshez, hiszen a hallgatóknak oktatóiktól hiteles jövőképet is kapniuk kell: merre tart a könyvtár- és információtudomány, milyen a jövő könyvtára, mi lesz a feladatuk a mesterséges intelligencia, a virtuális valóság, az adattudomány korszakában? A szakemberjelöltekben felmerülő kétségekre nem elegendő pusztán tagadni a sablonos jóslatokat, melyek szerint például a robotika elveheti munkájukat. Kiszl Péter és Fodor János tanulmányukban a digitális gyűjteményekkel kapcsolatos kurzusaik tapasztalatai alapján, a téves előfeltételezéseket cáfolva vezetik le a könyvtár- és információtudomány négy jövőbiztos jellemzőjét: (1) az emberi kreativitás nélkülözhetetlen szerepének fennmaradását, (2) a közösségi média professzionális használatának jelentőségét a közösségi tudás lekérdezéséhez, (3) az együttműködési kompetenciák értékállóságát és (4) a könyvtáros hivatásban felértékelődő kutatói attitűdöt.

Az érdeklődő kollégák - kiadói támogatással - korlátozott számban elektronikus teljes szövegű példányokat igényelhetnek a közleményből a lis@btk.elte.hu címen.

Nincsenek megjegyzések: