Keresés

2020. szeptember 21., hétfő

Doktoranduszunk előadása a LAMPS konferencián

Intézetünk örömmel ad hírt hallgatói sikereiről, tudományos pályafutásuk fontos eseményeiről,  műhelyünkben végzett vagy megkezdett kutatásaikhoz kapcsolódó eredményeikről.
Orosz Adrienn, Intézetünk, valamint az Egyiptológia és a Vallástudomány doktori program hallgatója a Late Antique and Medieval Postgraduate Society konferenciáján tartott előadást július 16-án. 


A járványhelyzet miatt az idei, 6. konferenciát online formában rendezte meg az Edinburghi Egyetem. Az előadás egy 12. század közepén készült angliai kódex, a Winchester Psalter kísértés-jelenetét tárgyalta, megállapítva, hogy a zsoltároskönyv 18. foliójának rectóján, a felső regiszterben látható első kísértés ördögének ábrázolása valójában ókori keleti előképre, az egyiptomi Bész alakjára vezethető vissza. Hallgatónk ezt az ördögöt vizsgálta, összehasonlítva más, 11-12. századi angliai kódex ördögábrázolásaival, bemutatva az ókori egyiptomi előképpel való ikonográfiai egyezéseket, és javaslatot téve arra, vajon miért Bészt választhatta az illuminátor inspirációs forrásnak a kódex első ördögének megformálásához. 

- Az előadás megtekinthető itt.
- A konferencia programja elérhető itt.

Nincsenek megjegyzések: