Keresés

2018. december 28., péntek

Vendégségben az Evangélikus Országos Könyvtárban

2018. december 12-én BA harmadéves, könyvtörténet specializációs diákjaink az Evangélikus Országos Könyvtárba (EOK) látogattak.
Vendéglátónk, Hubert Gabriella gyűjteményigazgató röviden ismertette a könyvtár történetét, majd ízelítőt nyújtott a könyvtár ritkaságaiból.
Az 1812-ben alapított evangélikus levéltárban kezdettől fogva gyűjtöttek könyveket, az első jelentős adomány József nádor harmadik feleségétől, Mária Dorottya főhercegnőtől érkezett. A bibliotéka 1929-ben a Podmaniczky-Degenfeld könyvtárral, húsz évvel később pedig Radvánszky Béla sajókazai gyűjteményével gazdagodott. Az EOK 1957-ben vált önállóvá, 2017 óta az Evangélikus Országos Gyűjtemény egységeként működik. Hosszas felújítást követően idén szeptemberben nyílt meg ismét.
A muzeális Podmaniczky-Degenfeld könyvtárat és a modern olvasótermet egyaránt megtekintettük. Ezek mellett Hubert Gabriella érdekes magyarázatok kíséretében mutatta be az általa válogatott dokumentumokat is, amelyek szinte a teljes kora újkori kéziratosságot reprezentálták. Láthattuk Luther végrendeletének nemesmásolatát, a csak később kinyomtatott Quadripartitum egy kézzel írott példányát, Melius Juhász Péter Herbáriumának (Kolozsvár, Heltai Gáspárné, 1578) egy számos gyógyászati recept kéziratával kiegészített példányát, Tatai Mátyás kézzel írott prédikációskönyvét, Plavecz Benjamin album amicorumát (1746), allegorikus metszetet 1782-ből, makulatúrából előkerült népszámlálási űrlapot a 18. század végéről, a Samarjai agenda kéziratos másolatát, Elefánt Mihály esperesi naplóját (1856) stb. A bemutatott nyomtatványok között volt még két RMK: a Bornemisza-énekeskönyv (Detrekő, 1582) kötés nélküli, restaurált töredéke és a talán legkisebb Kis káté, Luther művének 1686-os lőcsei kiadása.


- További felvételek galériánkban - a fényképeket Bibor Máté készítette
- Az Evangélikus Országos Könyvtár honlapja: https://eok.lutheran.hu

Nincsenek megjegyzések: