Keresés

2018. október 19., péntek

Vendégünk volt Török Karola

A Nyitott Napok 2018. őszi félévének második rendezvényére október 17-én került sor. Ezúttal egyik frissen végzett mesterszakos hallgatónk, Török Karola, a Puskás Tivadar Távközlési Technikum könyvtárosa tartott előadást Az Amerikai Magyar Református Egyház Múzeuma és Archívuma: betekintés az amerikai magyarság életébe címmel. Az előadó 2016 szeptembere és 2017 júniusa között a Nemzetpolitikai Államtitkárság Kőrösi Csoma Sándor Programjának ösztöndíjasaként került az Amerikai Egyesült Államokba, a Pennsylvania-beli Ligonierben található Bethlen Közösségbe. Az intézményt az Amerikai Magyar Református Egyház eredetileg gyermekotthonnak hozta létre 1921-ben, azonban a '70-es évektől idősek otthonaként működik. Emellett konferenciaközpontként is funkcionál a különböző egyházi rendezvények, gyűlések alkalmával. Itt kapott helyet az Amerikai Magyar Református Egyház Múzeuma és Archívuma, ahol elsősorban a Bethlen Közösség történetéhez, illetve az egyháztörténethez kapcsolódó anyagokat őriznek. Ide kerülnek a sorra bezáró és felszámolás alá kerülő templomok dokumentumai (pl. anyakönyvek) és kincsei (pl. berendezés: kegytárgyak, szószék, Mózes-szék), illetve egyes lelkészek hagyatékai.
Az előadó fő feladata a múzeum és az archívum rendezése volt, ideje nagy részét a gondozatlan állomány rendezésével töltötte. Tevékenységi körébe tartozott továbbá a magyartanítás, valamint különféle kulturális programok szervezése is. A mindennapok szerves részét képezte az otthonban és a környéken élő magyarokkal való kapcsolattartás, illetve az ösztöndíjas-társakkal való együttműködés. Gyakori volt az utazás is, hisz egy-egy hagyatékért ki kellett menni a helyszínre (parókiára, amerikai magyarok otthonaiba), ahonnan előre megbeszélt időpontban elszállították az anyagot. Az előadó ezzel betekintést nyert sok helyi család, ill. egyházközség történetébe is.
A nekik szánt anyagot bedobozolták, bepakolták az autóba, és elszállították az archívumba, ahol rendszerezték és – amennyiben megfelelt a követelményeknek – kijelölték helyét a gyűjteményben.
Azokat a dokumentumokat, amelyek nem tartoztak a gyűjtőkörbe, csak ideiglenesen fogadták be, azzal a feltétellel, hogy továbbadják a Mikes Programnak, amelynek keretében hazajuttatták az OSZK részére.
Az előadást követően számos hozzászólást hallhattunk, többek között Kaposváriné Dányi Évától (OSZK), a Mikes Kelemen Program projektvezetőjétől és Kovács Ilonától az OSZK ny. osztályvezetőjétől. Az általuk elmondottak árnyalták, kiegészítették a Török Karola előadásában fölvázolt képet.

- Fényképek galériánkban (Ágai Ágnes felvételei)
- Az eseménysorozat honlapja
- Beszámolók és képek a Nyitott Napok korábbi előadásairól: blogunkban

Nincsenek megjegyzések: