Keresés

2018. május 7., hétfő

„Ha igazán hatékonyan szeretnének működni a könyvtárak, nem tehetik az üzleti szektor kizárásával” – Markója Szilárd intézetünkben

2018. április 26-án Kiszl Péter intézetigazgató Piacgazdaság és könyvtárügy az információs társadalomban című mesterszakos kurzusán Markója Szilárd, az Országgyűlési Könyvtár, intézetünk egyik legfrissebb szakmai együttműködő partnerének vezetője volt a vendégünk, aki Szerb Antal A Pendragon legenda című regényéből származó sorokkal indította előadását: „Bölcsészdoktor vagyok, a fölösleges tudományok tudora, és mindennel foglalkozom, ami rendes embernek nem jut az eszébe.”
A könyvtárosnak is mindennel kell foglalkoznia tevékenysége gyakorlása során, így polihisztornak tekinthető. Markója Szilárd hangsúlyozta, hogy a könyvtárvezetőnek is van felettese, aki rendszerint nem bölcsész végzettségű, így a meggyőzés, a lobbizás ezen a szinten gyakran a könyvtárosétól eltérő gondolkodásmódot és érvelést követel meg. A helyhez kötött tartalom ideje lejárt a digitális korban, ahogy az „így szoktuk” típusú eljárásoké is. Az „egyszeri feldolgozás, többszöri felhasználás” jegyében Parlamenti Könyvtárban csak egyszer vesznek kézbe feldolgozáskor egy dokumentumot, megszűnt a hagyományos leltárkönyv, adatbázisok összevonását hajtották végre, mert a teljes szöveget nem tartalmazók használati statisztikái rendkívül alacsonyak voltak. A könyvtárvezetés kulcsterülete tehát a munkafolyamat-szervezés optimalizálása, ennek bizonyítéka az RFID segítségével történő leltározás is. Az idén 150 esztendős Országgyűlési Könyvtár munkatársai – akik köztisztviselők, így anyagi motivációjuk jóval erősebb mint más közgyűjteményi dolgozóké – évi 20 ezer olvasót szolgálnak ki a Parlament épületében, ahová a belépés is speciális követelményekkel jár. Markója Szilárd 2012 után 200 ezer kötet selejtezését irányította, a gyűjtőkörbe nem tartozó, rossz állapotú és duplum példányok inkább hátrányára mint előnyére voltak a jelenleg 700 ezer kötetes állománynak. Fontos kérdés a muzeális dokumentumok állagmegőrzése, szükség szerinti restaurálása, sajnos erre kevés a forrás és a szakember is. A könyvtárvezető szerint a digitalizálás költségkímélőbben valósítható meg kiszervezéssel (outsourcing) és ha igazán hatékonyan szeretnének működni a könyvtárak, nem lehet az üzleti partnereket kizárni. A kapcsolati tőke nagyban előreviheti egy könyvtár fejlesztését, ennek gyümölcse például a Budapest Főváros Levéltára, az Arcanum Kft. és az Országgyűlési Könyvtár együttműködésével kutatható egyetlen hazai integrált közgyűjteményi, teljes szövegű adatbázis, a Hungaricana, amely 200 intézmény 100 TB-nyi tartalmát szolgáltatja 2015. április 1-jei indulása óta. A 15 millió forintos támogatással létrejött szolgáltatás komplexitása érdekében megtörtént az előfizetéses ADT-vel való összekötés is. Markója Szilárd felhívta a figyelmet a Magyar Könyvtárosok 8. Világtalálkozójára, mely az Országos Széchényi Könyvtár és az Országgyűlési Könyvtár társszervezésében valósul meg 2018 novemberében.

Kurzusunk következő vendége Nagy Zsuzsanna, a Budapesti Corvinus Egyetem Egyetemi Könyvtárának főigazgatója lesz.
Korábbi előadóink Káldos János és Fodor Péter voltak.

- Fényképek az előadásról galériánkban

Nincsenek megjegyzések: