Keresés

2016. november 12., szombat

Kodikológiai bemutatóóra az OSZK-ban

A tavaszi szemeszterben a KITI – akkor még másodéves – könyvtörténet-specializációs diákjai egy emlékezetes napot töltöttek az OSZK-ban. Akkor a Könyvtártudományi Szakkönyvtárba és a Régi Nyomtatványok Tárába látogattunk, valamint a Kézirattár újkori dokumentumainak világába nyerhettünk bepillantást.
2016. november 9-én az immáron harmadéves, könyvtörténet-specializációs hallgatók az OSZK kódexeivel ismerkedhettek. Kalauzunk, Zsupán Edina, nem csak a segédkönyvtárat mutatta be, hanem ismertette a legfontosabb kézikönyvek és kódexkatalógusok használatát is.
A középkori kéziratok földolgozását, a leírások készítésének nehézségeit vezetőnk a francia nemzeti könyvtárban őrzött Cassianus-corvina példáján szemléltette. Az egyik leggazdagabban díszített corvina a 4–5. században élt Cassianus De institutis coenobriorum című művét és a szerző életrajzát tartalmazza. (Előbbi magyarul is olvasható.)
A bemutatóóra keretében eredetiben is megcsodálhattuk az OSZK Cod. lat. 410 jelzetű, ún. Esztergomi iskoláskönyvét, valamint a 257-es számú, 15. századi Sallustius-kódexet, amelybe csak jóval később festették bele Mátyás király címerét, így hamis-corvinának tekintendő. (Sallustius művei magyarul itt olvashatók.)
Végül láthattuk Bonfini A magyar történelem tizedei című, monumentális alkotásának egyik, a királyi könyvtár számára készült példányából fennmaradt töredékét is. (Bonfini műve magyarul itt  olvasható.)

- További fényképek galériánkban (A fotókat Bibor Máté készítette.)

Nincsenek megjegyzések: