Keresés

2021. március 30., kedd

Doktori Program - Felvételi információk

Az ELTE Irodalomtudományi Doktori Iskola
Könyvtártudományi Doktori Programja
az érdeklődők szíves figyelmébe ajánlja

2021. április 13-án (kedden) 16:00 órától az

A jelentkezéseket 2021. március 16-tól május 10-én (hétfőn) éjfélig online lehet benyújtani.

A felvételi vizsgák 2021. május 25. (kedd) és június 25. (péntek) között lesznek; a felvételi szóbeli meghallgatásból áll.



A program aktuális témakiírásai az ODT adatbázisában (www.doktori.hu) olvashatóak.
Programvezető: Kiszl Péter (kiszl.peter@btk.elte.hu)

A Magyarországon egyedülálló könyvtár- és információtudományi (Library and Information Science – LIS) doktori program céljai:
- a tudós könyvtáros és az információs szakértő-kutató utánpótlás biztosítása;
- a könyvtárakat és a tudástárakat irányító munkatársak kompetenciáinak tudományos szintre emelése;
- a szakmai továbbfejlődést és nemzetközi kapcsolódási pontokat kínáló új kutatási irányok kijelölése;
- a tudományos vizsgálatokhoz kutatói infrastruktúra rendelkezésre bocsátása;
- a kutatási eredmények disszeminációja;
- tudományosan megalapozott gyakorlati megoldásokkal szolgálni a könyvtárak és más memóriaintézmények korszerű működését.

A doktori program főbb tématerületei: könyv-, könyvtár- és sajtótörténet; információtörténet és információelmélet; formai és tartalmi feltárás; olvasási, művelődési trendek; infokommunikációs fejlődés társadalmi folyamatainak elemzése; multifunkciós könyvtárügy; könyvtármenedzsment; könyvtárinformatika; információs etika; esélyegyenlőség; hálózati kutatás-fejlesztési és üzleti irányultságú információszervezés; pénzügyi kultúra fejlesztése; információgazdálkodás stb.

A kutatások kapcsolódnak a könyvtár- és információtudomány valamennyi részterületéhez, legújabb innovációihoz és a tudástársadalom számtalan stratégiai vonulatához. Több mint két évtizede működő programunk bölcsész elkötelezettséggel, széles spektrumú irodalom- és kultúratudományi közegben segíti a doktoranduszok előmenetelét.

Az ELTE BTK Könyvtár- és Információtudományi Intézete az ország elsőként alapított (2019-ben immár 70 éves) és egyben első számú, teljes képzési kínálattal (alapképzés, mesterképzés, tanárképzés, doktori képzés) és legnagyobb hallgatói létszámmal rendelkező egyetemi könyvtár- és információtudományi tudósműhelye. Nemcsak interdiszciplináris kutatási hagyományokkal és elismert kutató-oktatókkal, de hazai és nemzetközi szakmai együttműködő partnerei révén kiterjedt tudományos kapcsolati hálóval rendelkezik.

A Könyvtártudományi Doktori Programról bővebb információ honlapunk Oktatás/Doktori (PhD) program) menüpontjában olvasható, felmerülő kérdésekre készséggel válaszolunk: lis@btk.elte.hu

Sikeres felvételi eljárást kívánunk!

Nincsenek megjegyzések: