Keresés

2019. október 22., kedd

Az Ezüsthegyi Könyvtárban jártunk

A legutóbbi Nyitott Napok-előadás akkora sikert aratott, hogy hallgatóink kérésére látogatást szerveztünk a múlt szerdai rendezvényen Szépvölgyi Katalin által bemutatott Ezüsthegyi Könyvtárba. BA II–III. évf. könyvtörténet specializációs diákjaink 2019. október 16-án vettek részt az Óbudai Platán Könyvtár békásmegyeri fiókintézményébe kihelyezett órán. Ennek keretében a szó szoros értelmében a pincétől a padlásig bejártuk az épületet, valamint megtekintettük az udvart és kertet is.
Az Ezüsthegyi Könyvtár vezetője, Szépvölgyi Katalin elmondta, hogy céljuk – természetesen a könyvtári alapfeladatokon túl – az öko szemlélet folyamatos jelenlétének biztosítása a könyvtár életében. Népszerűsítik a fenntartható fejlődést, a környezetvédelmet és a környezettudatos magatartást. Már a könyvtárhasználó gyerekek körében megkezdik a felelősségre nevelést, érzékenyítést. Aktívan részt vesznek a fenntartói, illetve a helyi öko kezdeményezésekben. Könyvtáruk több zöld megoldással és eredménnyel büszkélkedhet, elindítottak néhány speciális szolgáltatást is. Így például a felnőttek és a gyerekek részére is kialakítottak öko állományt, továbbá tavasztól őszig az udvar és a kert szabadtéri olvasóteremként működik, ilyenkor padokkal, nyugágyakkal, napernyővel rendezik be az amúgy is kellemes környezetet. Beszereztek egy elektromos autót is, amellyel egyrészt a könyvek házhoz szállítását végzik járásképtelen olvasóik számára, másrészt az Óbudai KönyvMegállók működését biztosítják. (Ottjártunkkor az egyik könyvtáros, Kalászdiné Barna Marianna éppen úton volt, így vele nem találkoztunk.) A kültéren és a beltérben egyaránt szelektíven gyűjtik a hulladékot, és részt vesznek a komposztáló programban. Mindennapi működésükben minimalizálták a papíralapú adminisztrációt, öko eszközöket, tárolókat és játékokat szereztek be. Részt vesznek az országos és helyi zöld projektekben, aktívan együttműködnek a helyi zöld civilszervezetekkel és közösségekkel. Emellett saját öko klubot működtetnek, ahol a családok életében hasznos, a hétköznapi életben is megvalósítható ötletekkel, praktikákkal segítik a környezettudatos életmódra történő váltást. Szabadtéri és kerti rendezvényekkel színesítik irodalmi, olvasásnépszerűsítő és ismeretterjesztő programjaikat. Idén ősszel indították – az országban valószínűleg egyedülálló – magkönyvtári szolgáltatásukat. Ennek lényege, hogy nemcsak könyvek, hanem vetőmagok is kölcsönözhetők. Cserébe a termő- és betakarítási időszak, valamint magfogás után ugyanannyi magot kérnek vissza, illetve ha olyan növényről van szó, amelynek esetében ez nem lehetséges, akkor bármilyen más vetőmagot elfogadnak.
A könyvtár kertjében fűszer- és herbakertet alakítottak ki, és ezt közösségi alapon művelik. Szintén itt található két minta-tankert is, amelyek főleg könyvtári órák, tematikus foglalkozások és felnőtt programok részeként kapnak szerepet. Ősztől tavaszig ingyenes herbateázót, nyáron pedig limonádézót üzemeltetnek. Október lévén, a herbateázót próbáltuk ki: Kerékgyártó Judit gyermekkönyvtáros segítségével mindenki az ízlésének megfelelő tartalmú teafiltert állíthatott össze. Látogatásunk végén a KITI-csoport tagjainak jelentős része élt a vendéglátóink által fölkínált lehetőséggel, és – az olvasószolgálatot ellátó Havas Petra segítségével – beiratkozott az Ezüsthegyi Könyvtárba.

- Az Ezüsthegyi Könyvtár a III. kerület honlapján
- Az Ezüsthegyi Könyvtár honlapja

- Fényképek az eseményről (A fotókat Dari Nikolett és Bibor Máté készítette.)
- Az eseménysorozat honlapja
- Beszámolók és képek a Nyitott Napok korábbi előadásairól blogunkban

- Beszámolók korábbi könyvtárlátogatásokról és kihelyezett órákról

Nincsenek megjegyzések: