Keresés

2019. szeptember 28., szombat

85. IFLA konferencia Athénban

IFLA World Library and Information Congress, 85th IFLA General Conference and Assembly. Athén, 2019. augusztus 22-30 

A 2019. augusztus 22 és 30 között megrendezett 85. IFLA konferencia szlogenje, vezető témája: Libraries: dialog for change volt, ezzel is utalva Glòria Pérez-Salmerón elnöki témájára (Libraries: motors for change), valamint a könyvtárosok szerepére a jelen és jövő kihívásai közepette. A téma egyben rámutat az IFLA egyik stratégiai programjára, melyhez az Magyar Könyvtárosok Egyesülete is számos rendezvényével és kiadványával is társult, amely az ENSZ 2030 Agendához és a Fenntartható Fejlődés Célokhoz kapcsolódó könyvtári hozzájárulásokat tudatosítja a társadalomban és számos eszközzel támogatja a nemzeti és nemzetközi szinten való megjelenést.

Barátné Hajdu Ágnes az IFLA Tudásmenedzsment Szekció programbizottságának tagja, immár tizenharmadik alkalommal vett részt az IFLA konferenciák programjának szervezésében és 2020-ban ismét szerepet kap a Dublinban megrendezendő IFLA konferencia Tudásmenedzsment Szekció nyilvános ülésének szervezőbizottságában, melyet az IT Szekcióval közösen tartanak majd. A két téma várhatóan:

1. What is the future of the library? Outsourcing and "library as a service" - opportunity or threat?

2. What is the future of library systems? Open vs Closed source and Cloud-based delivery - Perceptions and Expectations of User Communities

Továbbá tagja a Knowledge Management Szekció és az Education and Training Szekció által közösen indított projekt csoportnak, amely a KM oktatásának tematikáit, módszertanát hivatott vizsgálni és a tervek szerint ajánlásokat is megfogalmaz majd.

A számos programon kívül, melyen Barátné Hajdu Ágnes részt vett, egyik felelőse volt a Congress Advisory Committee tagjaként az idei konferencia teljes lebonyolításáért, a LDAC (Library Development Advisory Committee) bizottság tagjaként áttekintették a támogatott programok megvalósulását és akciótervet dolgoztak ki a következő két évre. Az konferencia közel két tucat rendezvényén képviselte az igazgatótanácsot.

Az athéni IFLA záróplenáris ülésén került sor Glória Glòria Pérez-Salmerón és az elköszönő Governing Board búcsúztatására, valamint Christine MacKenzie elnöki beiktatására.

Nincsenek megjegyzések: