Keresés

2019. április 20., szombat

Vendégünk volt Parádi Andrea

A Nyitott Napok 2019. tavaszi szemeszterének harmadik délutánjára április 10-én került sor.  Parádi Andrea, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) tudományos titkára Kosztolányi Dezső kéziratai című előadásában elmondta, hogy az MTA–ELTE Hálózati Kritikai Szövegkiadás Kutatócsoport munkájának eredményeként eddig tizenkét kötet jelent meg a Kosztolányi Dezső összes művei sorozatban a Kalligram kiadónál. A nagyívű vállalkozás keretében 2010-ben megjelent Édes Anna és a 2014-ben megjelent Aranysárkány című regényeknek azóta elkészült az online platformra optimalizált változata is. Ezek a magyar irodalomtudomány filológiai portálján, a PIM és az MTA BTK Irodalomtudományi Intézet közös szolgáltatásában működő DigiPhil honlapján érhetők el.

A Kosztolányi-hagyaték történetének rövid áttekintése után, digitalizált kézirathasonmások segítségével ismerhettük meg a szerző kézírásának sajátosságait, különös tekintettel a gyorsírással lejegyzett szövegek problémáira. Szövegkritikai példák következtek az Édes Anna fennmaradt kézirata alapján, majd a Mágia című verskötet lapkivágatokból álló szedőpéldányának autográf számozásai, rájegyzései nyomán bizonyítást nyert az alapszövegül választott második kiadás (Tevan, 1920) létjogosultsága. A következőkben az Aranysárkány című regény filológiai újdonságokkal szolgáló, az első írói ötletet megőrző egyik kéziratlapját ismerhettük meg. A feljegyzés olyan karaktvervázlatokat tartalmaz, amelyek alapján szövegszinten is azonosíthatóvá váltak egyes történeti személyek Kosztolányi szabadkai diákéletéből. A sort egy dallampélda zárta, amely a kéziratfogalmazvány vizsgálata során vált azonosíthatóvá, és a regény kulcsjelenetében hangzik fel.

Az előadás témájához kapcsolódó tanulmányok:

- Parádi Andrea, Vizyné habmerő kanala, In: Jeney Éva, Kálmán C. György (szerk.) „Inkább figyeld talán az irodalmat”: Írások Veres András 70. születésnapjára. Budapest: Reciti Kiadó, 2015. pp. 123–125.
- Parádi Andrea, „Egy és más az írásról.” – Az Aranysárkány egy kéziratlapja kapcsán In: Bengi László, Hoványi Márton, Józan Ildikó (szerk.)"Visszhangot ver az időben": Hetven írás Szegedy-Maszák Mihály születésnapjára. Pozsony: Kalligram, 2013. pp. 319–327.
- Kabdebó Lóránt, Lipa Timea, A huszadik századi magyar szövegtudomány egy megoldandó problémája In: Huszti Tímea (szerk.) Docendo discimus: Doktoranduszhallgatók és témavezetőik közös tanulmányai a Miskolci Egyetem Irodalomtudományi Doktori Iskolájából, Miskolc, 2013, 137–154.

- Fényképek az eseményről (A fotókat Ágai Ágnes és Bibor Máté készítette.)
- Az eseménysorozat honlapja
- Beszámolók és képek a Nyitott Napok korábbi előadásairól blogunkban

Nincsenek megjegyzések: