Keresés

2019. március 4., hétfő

Ódry Archívum - hallgatóink munkájának új eredménye a weben

ÓDRY Archívum 1956-1969
Az Ódry Színpadon bemutatott előadások fényképarchívumából.
Készült az ELTE BTK Könyvtár- és Információtudományi Intézet és az SZFE Könyvtár, Kottatár és Médiatár együttműködésében, 2018/2019.


Az ELTE BTK Könyvtár- és Infomációtudományi Intézete és a Színház- és Filmművészeti Egyetem együttműködési megállapodása keretében az ELTE BTK KITI hallgatói digitalizálták az Ódry Színpadon tartott vizsgaelőadások képanyagát tartalmazó, több ezer tételes fotóarchívum legkorábbi képeit.

Hallgatóink a 2018/2019-es tanév őszi félévben a hatvanas évek végéig értek, 26 előadás több, mint 300 fényképét dolgozta fel Fodor János irányításával Agárdi László, Medgyesy Bence, Opálka Tamara, Tóth Fruzsina és Veres Zsuzsanna.
Az adattárat nevekkel, pozíciójelölésekkel, szerepekkel és adatbázisok kapcsolásával bővítették:
- 700 rekordos mutató készült a képek adatairól, mutató tárja fel a képeken szereplő színészeket, a bemutatott darabokat, szerzőiket, a rendezőket és a fényképek készítőit.
- A mutató minden rekordját kapcsolták - lehetőség szerint több- adatbázishoz: OSZMI, SZFE OPAC, IMDB, Wikipédia, Port.hu
A megállapodás értelmében a digitalizált képanyag az SZFE Könyvtár, Kottatár és Médiatár állományában kutatható, bélyegképeit azonban, a gyűjtött adatokkal, kapcsolt linkekkel az iNapló gyűjteményében közzé tehették. Ezt a gyűjteményt publikálták most, benne 300, eddig ismeretlen felvétel, egy színész-nemzedék indulásának első pillanatai.

- A gyűjtemény címe: http://inaplo.hu/odryarch

Nincsenek megjegyzések: