Keresés

2018. július 17., kedd

MKE és IFLA események II.

Az IFLA 2018 első félévében a Global Vision és Internatiomal Advocacy Program projektek keretében számos rendezvényt szervezett és támogatott világszerte.

Nemzetközi események

2018. január 25 és február 5 között Gerald Leitner IFLA főtitkár, Roberta Odebrecht gazdasági elemző (K.I.T. Group GmbH) és Barátné Hajdu Ágnes, az IFLA Igazgatótanácsának tagja, a konferencia szervezőbizottság képviselője látogatást tett az új-zélandi Auckland-ben és a thaiöldi Bangkok-ban. A zsúfolt program keretében megismerték a két város konferencia központjait, nagyobb rendezvények megrendezésére alkalmas intézményeit, de látogatást tettek a helyi könyvtárakban is.

Az Új-Zélandban meglátogatott könyvtárak között volt egy szegényebb, munkanélküliséggel küzdő területén fekvő fiókkönyvtár (library in South Auckland); a különleges, több tervezői díjat is kapott Devonport Library, ahova maga az építész Jon Rennie is elkísérte a küldöttséget; az Auckland Public Library hatalmas központi könyvtára; és a számos energia megtakarítási módszert alkalmazó, a természetes anyagok használatára kiemelten figyelő Waiheke Library.
A bangkoki könyvtárak közül érdemes kiemelni a különleges anyagokat és a tervezésre inspiráló kiállításokat is magában foglaló Thailand Creative & Design Center-t; az ultra modern Bank of Thailand Learning Center-t.
Mindkét országban számos példát láttunk a markerspace alkalmazásra.

Az IFLA Global Vision stratégiai programja keretében két szemináriumot tartott a tavasz során:
Global Vision discussion. Workshop. Barcelona, 2018. március 20-21.
IFLA Global Vision. 2018 Regional workshop. Europe. Párizs, 2018. május 15-16.
Mindkét rendezvényen a szervezőbizottság tagjaként Barátné dr. Hajdu Ágnes a megtisztelő asztal moderátori feladatokat látta el.

Az Internatiomal Advocacy Program keretében az 2018. június 28 és 29 között szervezte meg az IFLA IAP Global Convening c. programját, ahova a területen eredményeket felmutató 35 ország 1-1 képviselőjét hívták meg New York-ba, közöttük Barátné Hajdu Ágnest, a Magyar Könyvtárosok Egyesülete elnökét. A rendezvény témája az ENSZ Fenntarthatóság Fejlődés Céljaihoz és az Agenda 2030-hoz való könyvtári hozzájárulás nemzetközi összefogásának eddigi eredményeinek bemutatása és a továbblépés lehetőségeinek feltérképezése egy workshop keretében.

Résztvevők a Brooklyn Public Library előtt

A program keretében meglátogattuk a Brooklyn Public Library-t, a New York Public Library-t és az ENSZ-t, benne a Dag Hammarskjöld Könyvtárat is; találkoztunk számos ENSZ nemzeti nagykövettel, az ENSZ Magyar Állandó Misszióját Osztrovszki Lilla képviselte. Az előadók között szerepelt Alison Smale, az ENSZ globális kommunikációért felelős főtitkárhelyettese, aki elismerően szólt a könyvtárak hozzájárulásáról az ENSZ stratégiai dokumentumaihoz.

Barátné Hajdu Ágnes a Biztonsági Tanács üléstermében

- További fényképek galériánkban

Nincsenek megjegyzések: