Keresés

2018. július 16., hétfő

MKE és IFLA események I.

Az elmúlt szemeszter oly esemény dús volt a hazai és nemzetközi könyvtárszervezetek életében, hogy egyszerre számolunk be ezekről, így talán még jobban látszanak a trendek és az összefüggések.

Hazai események

A Magyar Könyvtárosok Egyesülete immár harmadik alaklommal rendezte meg nemzetközi tudományos konferenciáját 2018. március 14-én Újra a könyvtárosok szakmai kompetenciáiról: kihívások és megoldások címmel az OSZK-ban. A rendezvény fő szervezője Barátné Hajdu Ágnes tanszékvezető asszony volt, aki köszöntőjében összegezte az eddigi konferenciák eredményeit és ismertette az aktuális konferencia célkitűzéseit. A konferencián a német, lengyel, thaiföldi, amerikai, lett, svéd, olasz kutatók előadásai mellett hangzott el Kiszl Péter igazgató úr Kutatói kompetenciák - a könyvtártudományi doktori képzés a szakmai innovációért c. nagysikerű előadása, de egykori OTDK első díjat nyert hallgatónk, Mészáros Kornélia is elismerést vívott ki a Hitetekhez ragasszatok tudományt: könyvtáros kompetenciák a XXI. század egyházi felsőoktatásában c. előadásával.

A Magyar Könyvtárosok Egyesülete szervezésében IFLA strategies and the implementation of UN 2030 Agenda and SDGs. = Let’s work together on library advocacy! hat országot összefogó nemzetközi szemináriumot szervezett 2018. április 17 és 18 között az OSZK-ban. A rendezvény előadói között köszönthettük Kőrősi Csaba igazgató urat (Környezeti Fenntarthatóság Igazgatósága, Köztársasági Elnöki Hivatal) volt ENSZ nagykövetet és Vizi László főosztályvezetőt (Kulturális Diplomáciai Főosztály, Külgazdasági és Külügyminisztérium) volt hanoi-i nagykövetet. A workshop keretében hangzott el Barátné Hajdu Ágnes IFLA strategies and the implementation of UN 2030 Agenda and SDGs c. előadása is.

A XXXV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon a Magyar Könyvtárosok Egyesülete hagyományosan két helyszínen tartott rendezvényeket. A nagy érdeklődéssel kísért nagytermi program - a Tinik a könyvtárban. Kamaszokra hangolva - moderátora Barátné Hajdu Ágnes volt 2018. április 20-án. A rendkívül fontost kérdést számos oldalról világították meg a meghívott pszichológus, író és könyvtáros előadók.

A 2018. május 11-én az OSZK nagytermében tartott MKE közgyűlés egyik előadója Barátné Hajdu Ágnes tanszékvezető, az MKE elnöke volt, aki beszámolt a Magyar Könyvtárosok Egyesülete 2017-ben végzett munkájáról és eredményeiről, köztük az ELTE Könyvtár- és Információtudományi Intézettel kötött együttműködési szerződésről. A beszámolót a közgyűlés elfogadta.

Fenntarthatóság és érdekképviselet az IFLA és az MKE aktuális törekvéseiben címmel adott elő Barátné Hajdu Ágnes a Magyar Könyvtárosok Egyesülete Hajdú-Bihar Megyei Szervezete ünnepi ülésén Debrecenben 2018. május 28-án, ahol a helyi szervezet megalakulásának 50. évfordulóját ünnepelte.

- Fényképek galériánkban

Nincsenek megjegyzések: