Keresés

2017. április 12., szerda

A működő értékekért - Europeana és DARIAH

Április 5-én ismét vezető szakemberek látogattak intézetünkbe, s tartottak az ELTE Digitális Bölcsészet Központjával és a Petőfi Irodalmi Múzeummal közösen szervezett vendégelőadásokat.
Henning Scholz (Europeana /Aggregation, Partner & Operations Manager) az Europeana Professional működéséről tartott prezentációt. Szakmának, szakembereknek, a digitális kulturális örökség megőrzéséért felelős intézményeknek az Europeana minőséget, kutathatóságot, közösségi média jelenlétet kínál. Céljuk nem csupán gyűjtemények öszekötése, de értékek működő, jövőbe mutató rendszerének megteremtése. Programjaikkal kutatások, központok, kutatók új kapcsolatait szolgálják, figyelik az oktatási igényeket, hogy tanárok, előadók számára is hasznos funkciókat fejlesszenek. A gyűjteményre épülő kutatásokat ösztöndíj programmal támogatják.
Mike Mertens (DARIAH.EU, CEO) a vezető európai digitális bölcsészeti hálózat vezetőjeként áttekintette  tevékenyégük súlypontjait, működésük területeit az akadémiai blogolástól (hypotheses.org) a szövegkiadási infrastruktúra fejlesztésén és nyílt forráskódú archívumokon át a DARIAH tudományos együttműködési hálózatának számos "alvállalkozásáig". 
A digitális bölcsészeti kutatásokat nem csak a kulturális örökség digitális megőrzésének egyértelmű igénye indokolja. Végletes példaként a gazdasági korlátozások hatását (könyvtárbezárások, növekvő távhasználati igények), s a  "digital humanitarianism" növekvő szerepét említette. Az adatvizualizációban, hírek és források csatornázásában, adatbázisok aggregálásában jártas szakemberek önkéntes és önszerveződő munkája katasztrófák és válságok idején felbecsülhetetlen jelentőségű, s a DARIAH fontos célkitűzése, hogy a digitális bölcsészek e digitális jótékonysági mozgalom "nagykövetei" legyenek.

Nincsenek megjegyzések: