Keresés

2016. június 8., szerda

Iniciálé kiállítás

2016. június 7-én délután öt órakor nyílt meg az Egyetemi Könyvtár tanácstermében a TypoSzalon Magyar Tipográfusok Egyesülete és az ELTE BTK Könyvtár- és Információtudományi Intézete közös szervezésében megvalósult "Iniciálé" című kiállítás. A TypoSzalon Typomage sorozatában megrendezett tárlatot az alkotók Dr. Voit Krisztina könyv- és sajtótörténész tiszteletére ajánlották.
Elsőként Kálóczi Katalin, az Egyetemi Könyvtár főigazgatója üdvözölte a megjelenteket, majd Kiszl Péternek, az ELTE BTK KITI intézetigazgatójának köszöntője következett.
A kiállítást, amelynek kurátora Bornemisza Rozi, Maczó Péter, a Metropolitan Egyetem tanszékvezetője nyitotta meg.
Az ünnepi beszédeket szakmai előadások követték. Először Bibor Máté, az ELTE BTK KITI tanársegéde ismertette dióhéjban Egyetemi Könyvtár történetét és könyvkincseit. Fölhívta a figyelmet arra is, hogy az ELTE Digitális Intézményi Tudástárban egyebek mellet számos muzeális dokumentum digitalizált változatát is megtekinthetik az érdeklődők.
Wehli Tünde, az MTA BTK Művészettörténeti Intézetének tudományos főmunkatársa és a PPKE BTK Művészettörténet Tanszék oktatója "Látvány és tradíció" címmel tartott az Egyetemi Könyvtár kódexeinek és kódextöredékeinek iniciáléival foglalkozó előadást. Az ezt illusztráló diasor ide kattintva tekinthető meg.
A megnyitó programjának méltó zárása volt Buzogány Dezső kalligráfiai bemutatója.

A tárlat 2016. június 23-ig tekinthető meg hétfőtől péntekig 10-től 16 óráig.


Nincsenek megjegyzések: