Keresés

2014. március 3., hétfő

Könyvbemutató a Centrálban: E-könyvészet

Az ELTE BTK Könyvtár- és Információtudományi Intézetének szervezésében 2014. február 27-én (csütörtökön) 17 órától zajlott a Centrál Kávéház zsúfolásig megtelt emeleti különtermében Kerekes Pál - Kiszl Péter - Takács Dániel: E-könyvészet. A digitális könyvkultúra alapvonásai című kötetének bemutatója.
A vendégeket a kötet egyik szerzője, Kiszl Péter intézetigazgató köszöntötte, aki kiemelte, hogy a századfordulós irodalmi kávéházi környezet nem véletlen, hangsúlyozva a régi és az új, a tradíció és a modernitás egymás mellett élését a nyomtatott és az elektronikus könyvek világában. Kocsis András Sándor, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése elnöke, a Kossuth Kiadó Zrt. elnök-vezérigazgatója nemzetközi kitekintéssel elemezte az e-bookok kiadásának és vásárlásának tényezőit, a 21. századi tartalomipar sajátosságait, illetve méltatta a vaskos terjedelmű kötet hiánypótló szerepét, korszakalkotó jelentőségét a hazai szakirodalmi kínálatban. Kerekes Pál társszerző, címzetes egyetemi docens a Papp Tibor által létrehozott Disztichon Alfa versgenerátor működésének bemutatásán keresztül villantotta fel az elektronikus könyvek újszerűségét és beszélt a kötet közreadásának céljairól. Fekete Réka Thália színművésznő Tamkó Sirató Károly Villanyverseiből mondott el részleteket, majd a falra véletlenszerűen kivetített - sokszor megmosolyogtató - disztichonokból is felolvasott néhányat a népes hallgatóság örömére. A harmadik szerző, Takács Dániel doktorandusz hallgató a kötet mellékleteként elkészült Melyiket válasszam? címet viselő színes leporellóra hívta fel a figyelmet, amelynek funkciója, hogy eligazodást nyújtson az elektronikus könyvolvasó berendezések piacán. Végül Kiszl Péter megköszönte a könyv kiadásának anyagi feltételeit biztosító Nemzeti Kulturális Alapnak, valamint a kötet közreműködőinek nélkülözhetetlen és áldozatos segítségét, majd a jelen lévő kollégáknak ünnepélyesen átadta a tiszteletpéldányokat: Fodor János adjunktusnak, Vass Anna Johanna doktorandusz hallgatónak, Patkósné Tóth Zsuzsanna könyvtárosnak (ELTE BTK), Kocsis András Sándor elnök-vezérigazgatónak és Földes László informatikai szerkesztőség-vezetőnek (Kossuth Kiadó Zrt.).
A többek között Borsodi Csaba oktatási rektorhelyettes (ELTE) és Káldos János főigazgató (Országos Széchényi Könyvtár) részvételével zajlott, nyolcvanfős közönséget vonzó, jó hangulatú esemény a patinás környezetben - az asztalokon elhelyezett infografikák társaságában - kötetlen könyvtárszakmai beszélgetéssel zárult egy csésze kávé mellett.


Nincsenek megjegyzések: