Keresés

2013. december 4., szerda

Konferencia a könyvtári értékekről

2013. november 26-án, a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából Valóságos könyvtár - könyvtári valóság címmel rendezett tudományos konferenciát az ELTE BTK Könyvtár- és Információtudományi Intézete és az ELTE ITDI Könyvtártudományi Doktori Programja az ELTE BTK Kari Tanácstermében.

Dezső Tamás, az ELTE BTK dékánja köszöntőbeszédében a könyvtárak felsőoktatásban betöltött kiemelt jelentőségéről beszélt, valamint kitért az ELTE könyvtárügyének aktualitásaira is.

Kiszl Péter, az ELTE BTK Könyvtár- és Információtudományi Intézetének igazgatója nyitóelőadásában hangsúlyozta a könyvtárak megváltozott - multifunkciós - szolgáltatási rendszeréből fakadó kihívásokat, melyek szerves összhangban állnak évezredes értékteremtő- és őrző feladatukkal. A Könyvtártudományi Doktori Program vezetőjeként elemezte a tudós könyvtáros képzés eddigi eredményeit, felvázolta jövőbeli célkitűzéseit, nemzetközi kapcsolatrendszerét, összhangban a könyvtár- és információtudomány széles körű, interdiszciplináris és kutatástámogatási beágyazottságával.

Ezután az ELTE ITDI Könyvtártudományi Doktori Program hallgatói számoltak be kutatásaikról. Sörény Edina, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Közgyűjteményi Főosztályának vezető tanácsosa előadásában a könyvtári fejlesztések társadalmi és gazdasági hatásait értékelte. Juhász Éva, a Magyar Képzőművészeti Egyetem Könyvtár, Levéltár és Művészeti Gyűjtemény könyvtárosa a lean menedzsment könyvtári alkalmazásának lehetőségeit mutatta be külföldi (olasz és brit) tapasztalatai alapján. A Központi Statisztikai Hivatal Könyvtárának főigazgató-helyettese, Rózsa Dávid a KSH Könyvtárának jelenlegi, valamint jövőben megvalósítandó szolgáltatásairól és fejlesztéseiről számolt be. Stummer János, az ELTE BTK Könyvtár- és Információtudományi Intézetének tanársegédje érdekes epizódokat villantott fel a 19-20. század fordulóján élt két neves könyvtáros személyiség, Gulyás Pál és Szabó Ervin tudományos vitájából.

A konferencia délutáni programja kerekasztal beszélgetéssel folytatódott a könyvtáros diploma munkaerőpiaci értékéről, az informatikus könyvtáros szakon megszerezhető ismeretek konvertálhatóságáról nem tipikusan közgyűjteményi területek, akár a versenyszféra felé is. Barátné Hajdu Ágnes tanszékvezető beszélgetőpartnerei az intézetben korábban végzett hallgatók voltak: Koletár Katalin, Nagy Nikolett (Városi Könyvtár, Jászberény), Szikszai Edina (MTA Könyvtár és Információs Központ) és Takács Dániel (Budapesti Ügyvédi Kamara).

- Meghívó és program korábbi bejegyzésünkben.
- Nyomtatható program letöltése (pdf).
- További fotók az eseményről galériánkban.

Nincsenek megjegyzések: