Keresés

2022. október 20., csütörtök

A FSzEK Budapest Gyűjteményének vendégei voltunk


2022. október 5-án MA I. éves hallgatóinkkal a Társadalom és könyvtár kurzus keretében a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárába, a Budapest Gyűjteménybe látogattunk. Itt először Sándor Tibor osztályvezető megismertetett bennünket a FSzEK, azon belül a Budapest Gyűjtemény történetével és állományával, illetve feladataival és működésével, valamint néhány alapvető kézikönyvvel és a főváros történetével kapcsolatos muzeális dokumentummal, például a Schedel-krónikával és Lowetinszky János József (1866--1935) naplójának egyik kötetével.
A kihelyezett óra másik felében Nagy Gábor, a Budapest Gyűjtemény régiségekkel és ritkaságokkal foglalkozó munkatársa kalauzolásával kaptunk ízelítőt a gyűjtemény értékeiből. Láthattuk a gyűjtemény egyik legnagyobb kincsét, a Zichy-kódexet, továbbá Hadnagy Bálint művét Remete Szent Pál életéről (Vi­ta divi Pauli primi heremite, Velence, 1511) és egy esztergomi rítusú misekönyvet (Missale Strigoniense, Velence, 1512) is.

- Fényképek a látogatásról (Bibor Máté felvételei)
- A Budapest Gyűjtemény honlapja https://fszek.hu/Entities/51/bgy-gyujtemeny
Lowetinszky János Józsefről: A magyar Švejk: Egy naplóíró kisember mindennapjai a 19--20. századi Budapesten https://magyarsvejk.blog.hu/ (Balogh János Mátyás blogja)

Nincsenek megjegyzések: