Keresés

2022. szeptember 12., hétfő

Digitális kódex-rekonstrukció és kulturális örökség-védelem: doktoranduszunk munkái a Receptio Academic Press gondozásában

A napi vallásgyakorlásban segítséget nyújtó hóráskönyvek a 14. században a középkori irodalom best sellereivé váltak: a puritán, díszítetlen példányoktól kezdve az arannyal gazdagon megrakott, egészoldalas miniatúrákkal illusztrált luxusdarabokig százával maradtak ránk. Ma is rendkívül keresettek: gyakran kerülnek kalapács alá az aukciós házak árverésein - van olyan kódex, amely megérte a súlyát aranyban. Bár rendkívül népszerűek, ezek a kódexek szenvedik el a legtöbb szándékos rongálást is: a nagyobb profit reményében a kereskedők darabokra tépik és foliónként dobják őket piacra. Ez a gyakorlat több évszázados múltra tekint vissza. 

Az így megcsonkított kódexek rekonstrukciójával, digitális fragmentológiával és kulturális örökségünk átmentésével foglalkozik a Research Centre for European Philological Tradition Fellow-jaként doktoranduszunk, Orosz Adrienn, akinek legfrissebb írása a Theory and Criticism of Literature & Arts augusztusi számában olvasható. A Rosenbaum Psalter-Hours rekonstrukciójának munkálatai lapozható, digitális könyv formátumban külön is nyomon követhetők. Mindkét munka ingyenesen hozzáférhető.

Orosz Adrienn, The Rosenbaum Psalter-Hours. Theory and Criticism of Literature & Arts 6/1 (2022) Special Issue: Biblioclasm & Digital Reconstruction, 32-46.
DOI: 10.55456/TCLA082022
https://www.receptioacademic.press/vol6nr1

Orosz Adrienn, The Rosenbaum Psalter-Hours. Reconstruction. Lugano-London: Receptio Academic Press, 2022.
DOI: 10.55456/rosenbaumpsalter
https://www.receptioacademic.press/rosenbaumpsalter

Nincsenek megjegyzések: