Keresés

2021. január 18., hétfő

Piacgazdaság és könyvtárügy - mestervezetői ismeretek


A Piacgazdaság és könyvtárügy az információs társadalomban című mesterszakos kurzuson, nappali és levelező tagozatos hallgatóink számára Kiszl Péter intézetigazgató évről évre megszervezi a hazai könyvtárügy meghatározó szakembereinek vendégelőadásait. A 2020/2021. tanév hamarosan záruló, őszi szemeszterében a rendhagyó vezetőképző, az elméleti és gyakorlati ismereteket egymáshoz közelítő, véleményformáló tanrendi minikonferencia meghívott szakértői voltak (időrendben):

- Miszler Tamás (a pécsi Csorba Győző Könyvtár igazgatója, az Országos Könyvtári Kuratórium tagja);
- Kálóczi Katalin (az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár főigazgatója, az Egyetemi Könyvtárigazgatók Kollégiuma felügyelőbizottsági elnöke);
- Rózsa Dávid (az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója) és Mészáros Tamás (az Országos Széchényi Könyvtár főosztályvezetője);
- Markója Szilárd (az Országgyűlési Könyvtár igazgatója);
- Szóllás Péter (az EMMI Könyvtári és Levéltári Főosztályának vezetője, a Magyar Könyvtárosok Egyesülete elnökségi tagja).

A számos aktualitást felvonultató - jelenléti formában kezdődő, később pedig a járványhelyzet miatt a virtuális térben zajló - előadások után hallgatói kérdésekre válaszoltak a különböző könyvtártípusokat és az ágazati irányítást képviselő vezetők. Valamennyien egyetértettek abban, egyúttal gyakorlati példákkal is bizonyították, hogy a könyvtárvezetéshez többek között megfelelő pénzügyi ismeretek szükségesek, s nem megkerülhető a folyamatos szakmai együttműködés, a lobbitevékenység, a nyitottság, a trendek követése, a szervezeti láthatóság és a hatékonyság fokozása stb. A hallgatók szóbeli vizsgájukon egy könyvtári költségvetés és egy esettanulmány elemzésével adnak számot a félév során elsajátított ismeretekről.

- Fotók a szemeszterről

Nincsenek megjegyzések: